24 Април 2024, 22:58 Днес (12) | Вчера (6)

Намалиха напрежението на тока, може да гърмят уреди, идва нов студ

25 Януари 2017 09:16 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2017, 09:21

Социалистите смятат, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога

Намалиха напрежението на тока заради недостиг на мощности в централите. В жилищата далеч от трафопостовете е възможно да гърмят уреди, казват експерти, цитирани от в. 24 часа.

От четвъртък започва ново голямо застудяване, а през уикенда температурите сутрин пак ще паднат до минус 20 градуса. В четвъртък от север към Балканите се спуска студен арктичен въздух, съобщи синоптикът от "ТV Мет” Симеон Матев. В мразовитата събота сутринта ще е от -13 до -8, а в северните и западните части се чака полярен мраз - минус 20.

Очакваният кучешки студ и пиковото потребление на ток предизвикаха скандал и в парламента на тема режим на тока. Всъщност началото на споровете даде бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Пред "24 часа” той заяви, че режимът на тока вече е започнал. И се позова на писмо на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) до министъра на енергетиката Теменужка Петкова от понеделник. В него сред мерките, предприети, за да се спестяват мощностите, е записано, че "през почивните дни и от 17 до 23 ч на работните дни напреженията на шините - средно напрежение в подстанциите се намалява с 3-5%, без това да засяга качеството на електроенергията за крайните потребители, в това число и електроразпределителните дружества. В резултат електрическият товар се намалява до 150 мегавата”. Според Овчаров падането на напрежението ще увеличи сметките за ток на хората. "24 часа” се допита и до независими експерти. Те казват, че намаляването на напрежението е в рамките на нормативите, които предвиждат напрежение между минус 10% и плюс 10%. Това нямало да вдигне сметките, но щяло да увеличи готвенето на ястие с примерно 10 минути. Експертите обаче отбелязват, че жилищата в близост до трафопост имат напрежение от 240 волта, а тези, които на накрая - към 197 волта напрежение. При намаляване с още 3 до 5% това може и да предизвика изгаряне на електроуреди.

В парламента депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев разпространиха писмото на ЕСО до министър Петкова. Социалистите смятат, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. Според говорителя на БСП Жельо Бойчев България внася ток, достигащ до 175 мегавата за час, въпреки че са активирани всички резервни мощности. По думите му по същество в България вече има режим на тока, но той още е само за индустриалните предприятия.

В парламента веднага пристигна и министър Петкова. "Българските граждани да бъдат спокойни, енергетиката е в стабилно състояние и няма никакви рискове за нея”, заяви тя. Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев репликира: "Препоръчвате да се запасяваме със свещи ли” - попита ги той и заяви, че тревогата е само във вижданията на БСП. "В какво обвинявате Теменужка Петкова, в това, че не може да контролира времето ли”, заяви още той. Пред "24 часа” друг депутат от ГЕРБ - Валентин Николов, каза: "С енергетика приключихмее предишния мандат, с енергетика свършва и този”. И допълни, че пиковете вече са минали и колегите им от БСП са закъснели да предизвикват паника. 

По-късно от министерството огласиха проверките на енергото и на тецовете. Не са установени надписвания на сметки и повредени електромери.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив