01 Май 2024, 03:40 Днес (0) | Вчера (13)

Напрежението достига своя връх между спешната криза на разходите за живот и устойчивите действия в областта на климата

31 Януари 2023 10:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2023, 10:44

Кризата с разходите за живот е най-големият краткосрочен риск, докато неуспехът на смекчаването на климата и адаптирането към него са най-големите дългосрочни проблеми, докато геополитическите съперничества и насочените навътре позиции ще засилят икономическите ограничения и допълнително ще изострят както краткосрочните, така и дългосрочните рискове, според към Доклада за глобалните рискове за 2023 г., цитиран от xprimm.com.

"Пейзажът на краткосрочните рискове е доминиран от енергия, храна, дългове и бедствия. Тези, които вече са най-уязвими, страдат – и в лицето на многобройни кризи, тези, които се квалифицират като уязвими, бързо се разширяват в богатите и бедните страни подобни.В тази вече токсична смесица от известни и нарастващи глобални рискове, ново шоково събитие, от нов военен конфликт до нов вирус, може да стане неуправляемо.Следователно климатът и човешкото развитие трябва да бъдат в основата на тревогите на глобалните лидери, за да стимулират устойчивост срещу бъдещи шокове", каза Саадиа Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

Докладът, изготвен в партньорство с Marsh McLennan и Zurich Insurance Group, се основава на мненията на над 1200 глобални експерти по риска, политици и лидери в индустрията. В рамките на три времеви рамки, той рисува картина на глобалния пейзаж на рисковете, който е едновременно нов и зловещо познат, тъй като светът е изправен пред много вече съществуващи рискове, които преди изглеждаше, че намаляват.

Понастоящем глобалната пандемия и войната в Европа изведоха отново на преден план кризите в енергетиката, инфлацията, храните и сигурността. Те създават последващи рискове, които ще доминират през следващите две години: рискът от рецесия; нарастващи дългови затруднения; продължаваща криза на разходите за живот; поляризирани общества, активирани от дезинформация и дезинформация; прекъсване на бързите действия в областта на климата; и геоикономическа война с нулева сума.

Според доклада, освен ако светът не започне да си сътрудничи по-ефективно за смекчаване на климата и адаптиране към него, през следващите 10 години това ще доведе до продължаващо глобално затопляне и екологичен срив.

Неспособността за смекчаване и адаптиране към изменението на климата, природните бедствия, загубата на биоразнообразие и влошаването на околната среда представляват пет от 10-те най-големи рискове - загубата на биоразнообразие се разглежда като един от най-бързо влошаващите се глобални рискове през следващото десетилетие. Успоредно с това воденото от кризи лидерство и геополитическите съперничества рискуват да създадат безпрецедентно ниво на обществено безпокойство, тъй като инвестициите в здравеопазване, образование и икономическо развитие изчезват, което допълнително подкопава социалното сближаване. И накрая, нарастващите съперничества рискуват не само нарастващо геоикономическо оръжие, но и ремилитаризация, особено чрез нови технологии и измамници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив