20 Април 2024, 11:49 Днес (0) | Вчера (10)

Напусналият "Биохим" Беремски прави инвестицинен фонд

29 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Сочат за негов заместник Петер Харолд, зам.-председател на УС и изпълнителен директор на банката

Румен Беремски, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Биохим, напуска банката от 1 април 2004 г., съобщиха от финансовата институция. Напускането му съвпада с извършения през миналата седмица обир на трезора в клон "Южен парк". Според Антон Кнет, председател на надзорния съвет на Биохим и директор за Югоизточна Европа на Bank Austria Creditanstalt /BA-CA/, собственик на Биохим, Беремски е заявил намерението си за оттегляне в седмицата преди обира. Съжалявам, че скоро след като обявих желанието си да продължа моята кариера извън банката, се случи дръзкият обир. Работата за Биохим беше едно от най-интересните предизвикателства пред мен досега, каза Беремски. Австрийската банка го е поканила да остане външен консултант на Биохим за следващите три месеца. Според източници на в. ПАРИ решението си за напускане Беремски е взел още преди време. Правата му като главен изпълнителен директор са били ограничени след встъпването в длъжност на Регина Прехофер като зам.-председател на УС на BA-CA. Тя пое поста на мястото на Фридрих Кадрноска, който беше и в надзора на Биохим, и отговаря за операциите на групата в Централна и Източна Европа. Без одобрение от централата на BA-CA той не е имал право да взима и да подписва важни решения. Запознати твърдят, че причина за раздялата със заеманата длъжност са и проблеми с някои големи кредити. Беремски се насочва към частен бизнес във финансовата сфера, но извън банковия сектор. Той възнамерява да създаде свой инвестиционен фонд, научи в. ПАРИ.
Започваме интензивно търсене на нов главен изпълнителен директор, се казва в съобщението на Биохим. Функциите на Румен Беремски до назначаването на нов шеф ще бъдат поети от Петер Харолд, зам.-председател на УС и изп. директор на Биохим. За друга част от ресора му - българските корпоративни клиенти, ще отговаря Людмил Гачев, изп. директор. Като най-вероятен наследник на Беремски се сочи Петер Харолд.
Румен Беремски зае поста в Биохим в края на 2001 г. Под негово ръководство банката беше успешно приватизирана през есента на 2002 г. от BA-CA, част от HVB Group, втората по големина германска банка. Сделката е призната за най-голяма инвестиция за 2002 г. и получи няколко награди за чуждестранна инвестиция на годината. Британското списание The Banker определи Биохим за Банка на годината за 2003 г. Преди да дойде в Биохим, Беремски е работил в Европейската банка за възстановяване и развитие и в Химимпорт. Той е сред основателите на лондонския Сити клуб.
 
ДРУГИ РОКАДИ
През следващите няколко месеца в УС на Биохим ще има и друга промяна - ще напусне изп. директор Армин Хубер. Неговото място ще поеме Лудвиг Вагнер от 1 май 2004 г. Той е в България от няколко седмици. Досега е отговарял за управлението на риска в Сплитска банка, дъщерна на BA-CA, в Хърватия. Армин Хубер ще напусне България в края на май, за да поеме нови функции в групата. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив