18 Април 2024, 10:06 Днес (2) | Вчера (11)

Насилието срещу лекари роди чисто българска застраховка

28 Октомври 2016 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2016, 12:21

Новият продукт се появи на пазара само преди месец, но вече е доста търсен

През последните години у нас се родиха всякакви класации; едни от тях – смешни, други – тъжни, а трети – срамни. Появиха се и такива, които поне малко се стараят да повдигнат посмачканото ни национално достойнство. Но напоследък ставаме свидетели на тенденция, поставяща страната ни на първо и единствено място в класация, която с право може да бъде наречена страшна. Защото се касае за посегателства срещу хора, които спасяват човешки живот. А примерите за такива нападения са не един и два.

Днес стана ясно, че баща и син са пребили лекарка и охранител в отделението за Спешна помощ на болницата в Пазарджик. Миналия месец пациент нападна лекар и медицинска сестра в Института за спешна помощ "Пирогов". Навръх Гергьовден тази година в Перник 21-годишен удари шофьор на линейка, а 18-годишната приятелка на нападателя извади нож на екипа. Месец преди това лекар от Спешната помощ във Варна бе извикан на адрес, а на място беше бит от близките на жена, починала много преди обаждането на спешния телефон. Пак във Варна преди време пациент удари в лицето дежурния лекар заради забележка. При друг случай в друг град близък на пациентка, който придружавал болната в линейката, заплашил с убийство лекаря, понеже му се сторило, че се движат бавно. Във Враца пък нервен баща извадил пистолет на педиатър заради болното си дете. Въпреки че няма официална статистика, нападенията зачестяват.

В отговор на тази агресия у нас се появи нов за пазара застрахователен продукт, който осигурява помощ на хората в бели престилки. Ще кажем: доживяхме да ни застраховат и срещу побой! За съжаление, където се шири усещане за безнаказаност, се появяват алтернативни начини за защита. Нещо повече, тази застраховка не без основание и за наш срам може да бъде патентована като чисто българска, защото за насилие над лекари не се говори нито в Европа, нито някъде другаде в света.

Продуктът е пригоден както за индивидуални, така и за групови практики, тоест цяло лечебно заведение или определено отделение. Индивидуално договор се подписва с правоспособни лекари, медицински персонал (мед. сестри, лаборанти и др.) и парамедици. Груповата застраховка се сключва от лечебното или здравното заведение в полза на лекари и медицински персонал, които се намират работят по договор със съответното лечебно или здравно заведение.
Минималната застрахователна премия варира от 27- до 62 лева за едно лице в зависимост от лимита на отговорност, който е от 5000- до 15 000 лв.
При възникване на застрахователно събитие пострадалият трябва да заведе претенцията и да представи служебна бележка от органите на МВР; уверение, че е бил на работа при възникването на инцидента, медицинско удостоверение или болничен лист, а при престой в болницата – епикриза. При летален изход близките на медика представят извлечение от смъртен акт.

Вече има засилен интерес към застраховката. Очакванията са най-много полици да бъдат сключени в по-застрашените от посегателства здравни сектори – Центровете за спешна медицинска помощ в страната и дежурните кабинети към съответните здравни и лечебни заведения.

Както е тръгнало със саморазправа, нищо чудно на пазара скоро да се появят и застраховки за учители от средните училища, за шофьори и контрольори в градския транспорт, както между впрочем и за работещи в други професии, които са в контакт с клиенти. Такова разнообразие на нови продукти обаче би било атестат с отрицателен знак за нас като нация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив