19 Април 2024, 01:32 Днес (0) | Вчера (11)

Насърчаваме иновациите по израелски модел

16 Юли 2015 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2015, 16:34

Икономическото министерство ще разработва стратегия за интелигентна специализация

Институции, бизнес и научни среди работят за насърчаване на иновациите по израелски модел у нас. Такава заявка направиха министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз на българо-израелски форум, посветен на иновационния процес в България. Събитието се организира съвместно от Министерство на икономиката, посолството на Израел и Българска академия на науките.

"Придобитият от Израел опит може да ни послужи за предприемането на ефективни мерки за стимулиране на иновациите и осигуряването на устойчива среда, в която тези иновации да бъдат реализирани успешно като пазарни продукти", заяви министър Лукарски при откриването на форума. Той посочи, че  важна предпоставка за постигането на икономически растеж чрез иновации е взаимодействието между наука и бизнес. "Един от значимите проекти, които Министерство на икономиката реализира в подкрепа на това взаимодействие е изграждането на София Тех Парк”, допълни той. Технологичният парк ще осигури научна инфраструктура за над 20 млн. лв. в помощ на българския иновативен бизнес и ще се превърне в контактна точка за български и международни партньори в сферата на иновациите.

Министър Лукарски заяви, че приоритетно в работата на Министерство на икономиката е разработването и прилагането на "Иновационна стратегия за интелигентна специализация" (ИСИС) за предоставяне на целенасочена подкрепа за иновации в сфери, където потенциалът за растеж е най-голям. Определените по ИСИС приоритетни тематични области включват информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии, индустрии за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни (творчески) и рекреативни индустрии. Разработването на стратегията е едно от задължителните предварителни условия за програмен период 2014 – 2020 г. и база за изпълнението на Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", която се управлява от икономическото министерство.

"Фактор за постигане на икономически растеж през иновации е още изготвянето на законова рамка и подобряването на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране чрез създаване и развитие на инструменти за финансов инженеринг и стимулиране на инвестициите в научно-изследователска дейност, както частни, така и публични”, допълни министър Лукарски.

"Иновациите са стратегически инструмент за всяка държава, която иска да се развива. Бихме искали да споделим опита си с България - една приятелска страна и ключов партньор", заяви посланик Раз. По негови думи България има огромен потенциал да развива иновационния сектор, а интерес и желание има на всяко едно ниво у нас – институционално, бизнес и академично.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив