19 Март 2024, 08:10 Днес (0) | Вчера (10)

Нахлуването на ИКТ налага учене през целия живот

23 Април 2018 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 април 2018, 17:18

Променя се парадигмата на професионалното образование, заявиха от БСК

"Каквото е образованието днес, такава ще е икономиката утре!". С тази максима директорът на Националния център за оценка на компетенциите при БСК Томчо Томов описа накратко необходимостта от поставяне на образованието като приоритет №1 в национален и европейски план. Това стана по време на срещата на генералните директори за професионално образование и обучение (ПОО) на страните от ЕС, която се провежда в Резиденция "Бояна", в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, пише TechNews.bg.

Според Томов, налице е промяна в нагласите и моделите на управление на хора, при което критично значение придобиват политиките по развитие на човешкия потенциал, трансфера на знание в организацията, намирането, развитието и задържането на таланти.

"Масираното нахлуване на ИКТ, превръщането на данните в "суровина" на информационната епоха създава нарастваща "просветна" конкуренция, която се основава на знанието и идеите. Инвестициите вече се насочват към нови концепции, иновации и проекти, за сметка на разширяването на производствени мощности и съоръжения. Променя се начинът на мислене, а в бързо променящата се бизнес среда вече е валидна максимата, че не големият поглъща по-малкия, а бързият поглъща по-бавния", каза Томчо Томов.

Ето защо, според представителя на БСК, от ключово значение е гъвкавият отговор на ПОО към динамиката в потребностите на пазара на труда. "ПОО трябва да се превърне в привлекателен и мотивиран избор в управлението на кариерата. Необходимо е, също така, създаването на съвременна система за прогнозиране на потребностите от квалификации, гъвкаво и бързо реагиране на потребностите на пазара на труда от нови и осъвременени квалификации", заяви Томчо Томов.

Според него, необходимо е още създаването на работещ механизъм за проследяване реализацията на завършилите и предоставяне на обратна връзка за качеството на образованието. "ПОО трябва да се отвори към ученето през целия живот, към неформалното обучение, към възможностите за придобиване и валидиране на елементи от отделни квалификации, осигуряване на "хоризонтална" и "вертикална" проходимост между различните професии и квалификационни степени, пренос на кредити към висшето образование", каза още Томов.

Необходима е промяна в парадигмата на ПОО, вкл.:

    конструктивистко учене – не просто даване на знания, а учениците сами да конструират познанието и разбирането в собственото си съзнание, да постигат разбиране, прерастващо в умения, да постигат решения на познавателни задачи и ситуации, максимално близки до реалния живот, използвайки разнообразни начини на работа;
    по-широко прилагане на метода STEM (science, technology, engineering, mathematics – наука, технологии, инженерство, математика), който насърчава интердисциплинарните и кросфункционални знания, и помага на учащите да развиват своя начин на мислене;
    развитие на предприемаческите и на меките умения у младите хора.

Не на последно място, Томчо Томов обърна внимание върху потребността от работещи модели на взаимодействие между бизнеса и ПОО, вкл. практическо обучение в реална среда (учене чрез правене и преживяване), изграждане на онлайн платформи за трансфер на знание относно процеси и технологии, платформи за създаване на е-уроци, електронни симулационни бизнес модели, онлайн инструменти за оценка, секторни квалификационни фондове, центрове за обучение и оценка, и др.

В заключение, Томов цитира Алберт Айнщайн, според когото "Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив