24 Април 2024, 21:49 Днес (12) | Вчера (6)

Национален протест на лекарите срещу здравната реформа

06 Април 2016 09:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2016, 09:37
Getty Images

Медиците се събират в 15 часа пред Министерския съвет

Национален протест срещу реформите в здравеопазването и политиката на здравното министерство организират в София медици от страната. Те настояват за удължаване действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Здравната каса и Лекарския съюз. В протеста ще се включат представители на различни лечебни заведения. Мотивите за техните действия са, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти.
Основните ни искания, това са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015 година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване. Когато не се подписва рамков договор, остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016 година, огромната част от нашите предложения не са влезли в сила, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

От Българския лекарски съюз излязоха с призив към своите колеги за участие в протеста под мотото "Истинска реформа за истинска медицина". В обръщение, публикувано на сайта на браншовата организация, се казва: "Бъди активен! Сами трябва да защитим правото си на труд, ръководени от дълг към пациентите и обществото. Преодолей натрупаната умора от ежедневието! Не бъди безразличен, не чакай друг да те представлява! ... Уважаеми колега, преодолей страха - ти си свободен по дух. За да има живот без болести и страдания, сме необходими ние с теб! Докажи на обществото, че имаш достойнство. Нека дадем пример на децата ни как се воюва за принципи, за да ги гледаме в очите, без неудобство. Всеки ден, не само с професионалната си работа, а и с гражданската си позиция, ние сме техният пример. Повече от всякога трябва да сме единни, силно мотивирани, мобилизирани - въпреки противоречивите послания в общественото пространство".

От БЛС искат: "Стига експерименти със здравето на хората, стига необмислени  промени. Това не са реформи, оставете ни да правим истинска медицина, както ни учеха нашите учители - без лимити, регулативни стандарти, без многобройни бюрократични административни бумащини. Върнете договорното начало, не само на книга".

Протестът е насрочен за 15 часа на площада пред Министерския съвет.

Вчера стана ясно, че в протеста ще вземат участие лекарите, които не са на работа. Няма да бъде нарушено правото на пациентите за достъп до медицинска помощ, посочиха още от БЛС.

БЛС настоява министър Петър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. В декларация се отправя призив правителството да вземе решение за 100 процента заплащане на здравните вноски от държавата на групите граждани, осигурявани от нея.

Протестът на медиците е подкрепен и от Националното сдружение на частните болници.

Още три протеста в София ще се състоят днес. Родители на деца с увреждания се събират пред Народното събрание в 11 часа с искания за повече права. Родителите се чувстват ограничени, се казва в мотивите им за протеста, цитирани от Нова телевизия. Хората се оплакват, че проблемите им не се решават с години.

Родители на загинали при катастрофи деца пък ще изразят недоволството си от съдебната система. Техният сборен пункт е Съдебната палата и ще присъстват родители от няколко града.

В 14 часа продължават и протестите на работещите в "Булгартабак", които са на път да останат без работа, след закриването на столичния клон на предприятието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив