29 Март 2024, 11:09 Днес (4) | Вчера (11)

Националната банка на Гърция и Eurobank се сливат през февруари

10 Януари 2013 17:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 януари 2013, 17:34

Юридически сливането се очаква да приключи в средата на лятото

Сливането между Националната банка на Гърция (NBG) и Eurobank се очаква да стане през февруари тази година. Това стана ясно, след като Борсовата комисия одобри официално сделката, а информацията потвърди заместник-изпълнителният директор на NBG Петрос Христодулу, цитиран от  GRReporter. Предложението на Националната банка на Гърция предвижда придобиване на всички обикновени акции на Eurobank, след което ще бъдат издадени нови акции с номинална стойност от едно евро за акция. 58 от акциите на новата схема ще отговарят на 100 акции на старата Eurobank. Главните акционери на Eurobank, които държат малко над 43% от капитала на банката, са се ангажирали да дадат акциите си за публично предлагане. След това ще настъпи сливането между двете финансови институции. Юридически сливането се очаква да приключи в средата на лятото.
Новата схема ще задържи по-голямата част от персонала, но се очаква поне 25% от сбора на търговските представителства на двете банки да бъдат закрити след сливането. Основната краткосрочна цел на управлението на финансовата институция ще е завършването на рекапитализацията. Тя трябва да приключи през април 2013. След това банката очаква да стабилизира позициите си в страната, за да може отново да се върне на пазара и да започне да възобновява спадналото напоследък финансиране на реалния бизнес.
Изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Александрос Турколя казва, че управлението иска да гарантира създаването на една добре укрепена финансова институция. Тя трябва да е готова да се появи като надежден играч на международните пазари след като макроикономическата ситуация в страната започне да се стабилизира. Банкерите са на мнение, че рано или късно Гърция ще се върне на правилния път. Те искат да са подготвени, за да посрещнат нуждите на бизнеса в процеса на реформа и възвръщане на икономическия ръст.
Междувременно Националната банка на Гърция поиска отлагане на приватизацията на Пощенска каса, за да не повлияе на сливането й с Eurobank. Планът за Пощенската каса предвижда тя да се раздели на “добра” и “лоша” част, както постъпиха с ATEbank (Земеделската банка). Здравата част от банката ще бъде продадена на стратегически инвеститор. Засега проявили интерес са Националната банка на Гърция, Eurbank, Attika bank и Alpha bank. Ако правителството не даде отсрочка за приватизацията на Пощенската каса, Националната банка на Гърция най-вероятно ще оттегли предложението си, за да приключи сливането с Eurobank.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив