27 Април 2024, 14:13 Днес (0) | Вчера (11)

Наш учен издаде монография за екологичното застраховане в химическата индустрия

29 Ноември 2021 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2021, 11:15

Трудът на доц. д-р Ирена Маркова акцентира върху риска от тероризъм в сектора като част от екологичните рискове в новите глобализирани условия

Излезе от печат монографичният труд "Екологично застраховане и корпоративна сигурност в химическата индустрия" на университетския преподавател доц. д-р Ирена Маркова. Трудът е резултат на задълбочения интерес и многогодишната работа на автора по проблемите на застраховането на екорисковете и корпоративния риск мениджмънт. Монографията предлага нов поглед към значението на застраховането на екологични рискове в химическата индустрия. Предмет на изследването е корпоративната сигурност в индустриалното предприятие, както и взаимоотношенията между застрахователния бизнес и химическата индустрия. Целта на разработката е да изследва екологичните рискове в предприятията от химическата индустрия в контекста на политиката на Европейския съюз и на България по опазване на околната среда. Водещ акцент в изследването е перспективите за развитие на застраховането на риска от тероризъм като част от  екологичните рискове в сектора  новите глобализирани условия. Основната идея е, че ефективността на  застраховането на екологичните рискове с природен, антропогенен, техногенен и обществен характер значително би увеличило ефективността на риск мениджмънта в индустриалното предприятие за гарантиране на корпоративната сигурност в химическата индустрия и на опазване на околната среда. Включването  на  екологичното  застраховане  като  основно  компенсационно  мероприятие  в  корпоративния  риск  мениджмънт представлява своеобразна гаранция за постигане на устойчиво развитие на индустриалното предприятие.
В същото време обаче монографията на нашия академичен учен показва, че въпреки ползите и възможностите на екологичното застраховане в химическия сектор търсенето на застраховки от страна на предприятията е все още слабо. Застраховането на екологични рискове е тематика все още недостатъчно изследвана и в застрахователната теория. Разрастването на химическата индустрия като основен отрасъл на световната икономика, както и използването на сложни процеси при производството на химически вещества и продукти, в съчетание с човешкия фактор при взаимодействие с технологичните системи, обуславя високата вероятност от производствени аварии и проявлението на екологични рискове с техногенен характер, а оттам нараства и ролята на застрахователната защита, обобщава още монографичният труд.

"Особено достойнство на труда е разкриването на детайлите на аналитичната експертиза и оценката на екологичните рискове, техните източници в условията на ограничена статистическа информация за характеристиките и динамиката на свързания застрахователен процес, - посочва в рецензията си проф. д-р инж. Тилчо Иванов. - Книгата ще бъде несъмнено полезна за всички, които следят изследванията и публикациите по корпоративна сигурност и желаят да се ориентират в глобалната, европейската и националната нормативна уредба и текущото състояние на екологичното застраховане в химическата индустрия."
"Темата е предизвикателна както от гледна точка на индустриалните предприятия, с оглед на това, че застраховките на екологичните и терористичните рискове са малко познати за тях, така и от гледна точка на застрахователните дружества. Разработката запълва една празнота в управлението на риска в предприятията от химическата индустрия, а и в продуктовата политика на застрахователните дружества",  посочва и проф. д-р Боян Илиев.
Според доц. д-р Цветан Цветков публикацията ще бъде много полезна за изследователите, както и за практиците, работещи в областта на химическата индустрия.

Доц. д-р Ирена Маркова е преподавател в УНСС. Публикациите ú са в областта на икономиката,  организацията  и  управлението  на застраховането, както и в сферата на риск мениджмънта. Преподава учебните дисциплини: "Застрахователен маркетинг", "Управление на риска", "Имуществено застраховане", "Презастраховане",  "Контролинг  в  застраховането", "Анализ  на  дейността  на  застрахователното дружество".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив