13 Май 2024, 00:42 Днес (0) | Вчера (0)

Ндрангета е петият "икономически" субект в Италия, непосредствено след "Дженерали"

26 Ноември 2014 14:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2014, 14:18
Под лиценза на creativecommons

Калабрийската престъпна организация Ндрангета има прогнозиран годишен оборот от 53 млрд. евро. Това показват данните от проучване на института „Демоскопика"

Този резултат нарежда мафиотската организация на пето място в икономиката на Италия. Сега Ндрангетата отстъпва по "фактуриран" оборот единствено на Националната компания за природни горива, на Националната компания за електрическа енергия, на холдинга "Ексор", както и на застрахователния и финансово-брокерски гигант "Дженерали".

След банкрута на финансовия холдинг "Леман брадърс" в Ню Йорк през 2007-ма, който предизвика световната икономическа криза и рецесия, престъпната организация е увеличила оборота си с 20 процента.

Пословичната непроницаемост на Ндрангетата се дължи на специфичната ѝ структура, в която организационната единица се нарича Ндрина и представлява клан на семейна основа. В момента действат около 150 ндрини, които заедно с филиалите извън областта имат не по-малко от 60 000 членове, както и неизвестен брой помагачи.

В специален доклад на италианската Национална дирекция "Антимафия" се посочва, че за разлика от сицилианската "Коза ностра", която възприе стратегията на подмолна дейност, то Ндрангетата се изявява открито, разширява се в национален и международен мащаб със съзнанието, че е по-силна и с тенденцията да утвърждава с невероятна арогантност собственото си превъзходство.

Данните от последните разследвания сочат, че Ндрангетата е едно от най-значимите криминални явления на италианска територия, което все повече е ориентирано към трансгранични противозаконни дейности.

На първо място е международният трафик на наркотици, в който организацията е постигнала почти монополна позиция, благодарение на тесните връзки със субекти, действащи в страните производителки, както и с такива, разположени в основните пунктове на маршрутите за преминаване на наркотиците.

Наред с класическите взаимоотношения с колумбийските трафиканти на кокаин, в сферата на отношенията с чуждестранни групировки резултати от разследвания доказват наличието на връзки между калабрийската Ндрангета и представители на албански, български и турски престъпни организации.

Приходите на "Дженерали" за 2013 година са в размер на 66 млрд. евро, според финансовия отчет на компанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив