19 Април 2024, 22:46 Днес (10) | Вчера (11)

Не очакваме двуцифрена инфлация, успокои вицепремиерът и министър на финансите

23 Февруари 2022 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 февруари 2022, 16:26
Под лиценза на creativecommons

Приходите са най-добрата оценка, която към момента може да бъде дадена и на БВП, и на растежа, и на иновациите, заяви Асен Василев

Има заложени средства в бюджета за системи, които минават през реформа. Преди това, средства няма да има. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти във връзка с протестите за повече пари в сектор "Сигурност", съобщи БГНЕС, цитирана от Нова телевизия. Василев коментира обвиненията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело повече средства да бъдат заложени, както и за занижената инфлация. Според него приходите са най-добрата оценка, която към момента може да бъде дадена и на БВП, и на растежа, и на иновациите.
Той поясни, че има няколко бързо движещи се елемента – единият е свързан с инфлацията, а другият с кризата с Украйна.
"Видяхте вчера, че цените на петрола скочиха значително, цените на газовата борса скочиха значително, не знаем дали ще има ответна реакция от страна на САЩ, както се е случвало неведнъж за размразяване на петролния резерв. Съответно успокояване на пазарите. Това са едни сравнително турболентни времена и няма как всичко да се прогнозира с абсолютна точност", заяви още Асен Василев.
Той отговори на въпрос дали са съгласни с прогнозите на опозицията за инфлацията. "Вие знаете, че средногодишно ни очаква инфлация между 5 и 6%. В момента е заложена 5,6% като още миналата година си говорихме, моето мнение беше, че пикът ще бъде март-април и след което ще започне успокояване. Тогава никой не говореше за война в Украйна", поясни Васлиев.
"Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели и за Европа. Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци, както знаем там, покрай високите цени на газа, имаме много високо нарастване на цените. С пролетта, с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци, очакваме и там да се успокоят нещата", заяви още Асен Василев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив