19 Април 2024, 08:32 Днес (0) | Вчера (11)

Не се прилагат възможностите за гъвкав трудов договор у нас, сочи изследване

24 Октомври 2014 09:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2014, 09:08

Нерешен проблем у нас е и определяне размера на минималната работна заплата

В българското законодателство са разписани поне 14 форми на трудово договаряне между работодатели и наети, които обаче не се прилагат. Това твърдят български експерти, които сравняват норвежкия опит в социалната политика с нашите практики, предаде БНР. Освен това, работодатели настояват минималната работна заплата да бъде обвързана с производителността на труда във всеки бранш от българската икономика. Проектът е съвместен на Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите в Норвегия.

Възможностите за привличане отново към заетост на младите майки в Норвегия е сред основните проблеми, които се решават там. У нас, законът предлага десетки възможности за гъвкав трудов договор, които, не само, че не се познават, но и не се прилагат, казва Александър Димитров от авторите на изследването по проекта.

Почасово и на половин седмица и на половин работен ден, дори и дистанционно. Тук дистанционното малко не е доразработена тази материя при нас, тъй като е свързана и с отчитането на работното време и със застраховката за трудова злополука. При нас още не е уточнен въпросът с работата на по-малко от 4 часа, тъй като при 4 часа работен ден се отчита един отработен ден за трудов стаж. При 3 часа, вече не се знае как е, обясни той.

Другият нерешен проблем у нас е определяне размера на минималната работна заплата, която се използва като инструмент при редица други показатели.

Ние настояваме минималната работна заплата да бъде определена по браншове. И не е коректно една величина да се налага за всички отрасли еднакво. Трябва с консенсус да бъде изработен един механизъм за определянето й. По-рано със синдикатите договаряхме, че трябва да съществува и елементът инфлация. Но, ето виждате, какво се получава когато имаме дефлация. Трябва ли да намаляваме заплатата, попита Димитров.

Норвегия е избрана като партньор в проекта заради това, че разполага с една от най-подредените и устойчиви социални системи в Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив