06 Май 2024, 06:49 Днес (0) | Вчера (1)

Не съществува пряка заплаха от птичи грип

04 Ноември 2005 14:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Премиерът подчерта, че правителството, всички отговорни министерства, ветеринарномедицински служби и здравната система са предприели всички необходими мерки за превенция на птичия грип и за свеждане до минимум на евентуалните щети при разпространението му

Искам да уверя всички народни представители и българските граждани, че към настоящия момент няма случаи на птичи грип сред диви и домашни птици и хора в България, както и внос на вируса в страната ни. Потвърждавам, че не съществува пряка заплаха за здравето на населението. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол, в отговор на актуален въпрос на народния представител  Ваньо Шарков.
Министър-председателят припомни, че  Министерството на здравеопазването създаде работна група и разработи Национален пандемичен план, след като отчете съществуващите в международната научна общност опасения от потенциалната възможност за възникване на щам на грипния вирус, с възможности за предизвикване на пандемия и като се съобрази с препоръките на Световната здравна организация. Основната цел на плана е да създаде условия за координиране и изпълнение на мерки, които да ограничат във възможно най-голяма степен отрицателните здравни, социални и икономически последици от евентуална грипна пандемия. При разработката на плана са взети предвид съществуващите към момента научни знания, препоръките на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Генерална дирекция “Здраве и защита на потребителя” на Европейската комисия, каза министър-председателят. Той посочи, че е в ход междуведомствено съгласуване на проекта на Национален пандемичен план и приемането му от Министерския съвет до края на месец ноември.
Премиерът припомни и за създаването със заповед на министъра на здравеопазването проф. Р. Гайдарски от 17.10.2005 г. на Кризисен щаб за координиране на дейностите по опазване на страната от птичи грип. Щабът започна своята дейност на 19 октомври, а на заседанието си на 20 октомври правителството одобри допълнителни целеви разходи в размер над 7 млн. лева за изпълнение на дейности от страна на Министерството на здравеопазването и Националната ветеринарномедицинска служба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив