28 Март 2024, 10:44 Днес (4) | Вчера (12)

Невиждани досега урагани сриват цели градове до края на века, според компютърни модели

04 Септември 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2015, 15:39
Под лиценза на creativecommons

Главният извод от почти всяко изследване, което виждаме в наши дни, посветено на изменението на климата и околната среда, може да се обобщи само с няколко думи: става все по-лошо

Подобно е и посланието на най-новото проучване на бъдещите модели на бурите по света. Проучването теоретизира възможността за наблюдаването на редки, ултра-интензивни тропически циклони, които изследователите са нарекли "сиви лебеди".

Добрата новина, ако може да се говори за такава, че, че - според учените - въпреки катастрофалното си въздействие тези бури ще могат да се предсказват, преди да се случат, пише GreenTech.bg.

Автори на изследването, публикувано тази седмица в списанието Nature Climate Change, са. Нинг Лин от университета Принстън и Кери Емануел от Масачузетския технологичен институт. В опит да се определи колко лоши могат да станат бурите в бъдеще, учените са използвали компютърно моделиране за определяне на характеристиките на това, което те определят като "ураганни събития с много ниска вероятност, но много висока степен на въздействие". Те са ги нарекли "сиви лебеди", стъпвайки на теорията за "черните лебеди".

За разлика от събитията тип "черни лебеди", според Лин и Емануел, сивите могат да бъдат предсказани.

Възможността за прогнозиране на тези бури е точно начинът, по който учените са в състояние да преценят, че три от световни градове (Тампа във Флорида, Кайрнс в Австралия и Дубай в Обединените арабски емирства) потенциално могат да бъдат опустошени от такава буря. Силата на ураганите е зависима от климатичните условия, така че чрез компютърно моделиране учените са успели да дефинират вида на бъдещите бури - при условие, че се приемат сегашните темпове на повишаване на морското равнище и глобално затопляне.

Един от най-мрачните сценарии в модела за края на 21 век включва опустошителна буря в Тампа с 37-метрова вълна, която може да срине града.

Въпреки, че бурите тип "сиви лебеди" се считат за изключително редки, според проучването, те все пак вероятно ще се случат в някакъв момент. Като се има предвид, че компютърните модели се базират на сценарий, при който никой нищо не прави за забавяне на глобалното затопляне, може да се запази надеждата, че е възможно да се намали вероятността от такива опустошителни бури - чрез съсредоточаване върху борбата с глобалното затопляне и неговите неблагоприятни ефекти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив