19 Май 2024, 12:45 Днес (0) | Вчера (0)

Недоволство в различни браншове заради зеления сертификат

20 Октомври 2021 11:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 октомври 2021, 18:12

Много хора ще заведат и жалби за нарушени права след заповедта на здравния министър

"Според мен е добър и разумен вариант във връзка със затягането на мерките и зеления сертификат да се направи една съвместна дискусия с Министерство на труда и социалната политика и синдикалните организации за хората, които не са ваксинирани или са преболедували при първата вълна или безсимптомно. Тези хора не могат утре да отидат на работа, как този проблем ще бъде решен?", коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Христина Николова по повод решението на здравното министерство вчера да въведе зелени сертификати за редица дейности. "Тези въпроси в трудовото ни законодателство не са решени. Този човек какъв ще се води - самоотлъчил се или нещо друго? Трябва да се намеси социалният министър. Ако хората искат да отидат на работа, но не могат - потърсих информация от сайта на МТСП и видях, че няма инструкция как да се реши този въпрос. Трябва да се мисли какво да се предприеме", заяви Николова в "Преди всички".
Христина Николова посочи също, че новата заповед на министъра на здравеопазването може би ще доведе до по-голям процент на желаещи да се ваксинират, но същевременно много хора ще решат да останат дистанционно на работа до зимата, за да се избутат няколко месеца буквално, много хора ще подават и жалби.
"Защото хората ще бъдат ощетени, например, ако имаш билет за театър от месеци, не можеш сега да отидеш, ти търпиш и имуществени щети", каза още адвокат Николова.

Недоволство се надига в различни браншове заради зеления сертификат, съобщи Дарик. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. Дори театрите имат притеснения как ще се справят със ситуацията. "Хубавата идея за зелените сертификати беше опорочена с вчерашната заповед. Държавата не се вслуша в бизнеса. Ние искахме да се включи и държавната администрация и да се признаят тестовете за антитела. Те трябваше да бъдат признати поне за няколко месеца", каза пред NOVA Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията. "Ние се чувстваме абсолютно изоставени от държавата. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Нямаме как да плащаме заплати и осигуровки. Също и тока. Всичко това е пагубно", добави Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката", казва директорът на театър "Българска армия” Мирослав Пашов.

Междувременно от сутринта е регистриран сериозен наплив от желаещи да се ваксинират във ваксинационните пунктове. 9097 са поставените дози ваксини през последното денонощие. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 393 292 души.

От Здравното министерство отчетоха рекорден процент положителни проби за четвъртата вълна на COVID-19. За второ поредно денонощие новите случаи на коронавирус у нас са близо 5 хиляди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив