25 Април 2024, 15:30 Днес (11) | Вчера (12)

Незаконно е да се запорира клиентска сметка на застрахователен брокер, реши Надзорът

01 Ноември 2017 11:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 ноември 2017, 10:31

Разпоредбата е императивна, уточняват от Надзора

Комисията за финансов надзор прие указания за тълкуването на чл. 306, ал. 2 от Кодекса на застраховането, с цел осигуряване защита на интересите на ползвателите на застрахователни услуги и създаване на условия за развитието на стабилен, прозрачен и ефективен застрахователен пазар.

Указанията се отнасят до специалната клиентска сметка, която има ключова роля при гарантиране изпълнението на задълженията на застрахователните посредници за превеждане на дължимите суми във връзка със сключените договори.

Тази сметка служи за общо съхранение на парични средства, които не са част от имуществото на застрахователния брокер, не подлежат на запориране и не влизат в масата на несъстоятелност при откриване на производство по несъстоятелност на застрахователния брокер.

Разпоредбата е императивна и налагането на запор върху специалната клиентската сметка на застрахователните посредници, включително за вземания на застрахователите, произтичащи от застрахователни правоотношения, паричните средства за изпълнението, на които се съхраняват по специалната клиентска сметка, е незаконосъобразно.

Според разпоредбата на чл. 306, ал. 1, т. 2 от КЗ, застрахователният брокер е длъжен да гарантира изпълнението на задълженията си да прехвърли платена на него застрахователна премия, предназначена за застрахователя, или да прехвърли на ползвателя на застрахователни услуги, платено от застрахователя застрахователно обезщетение или парична сума, по един от следните начини: като поддържа постоянно собствен капитал в размер 4 на сто от общия размер на застрахователните премии по застрахователни и/или презастрахователни договори, сключени с неговото посредничество през предходната финансова година, но не по-малко от 40 000 лв.; като създаде една или повече специални клиентски сметки, които да служат само за превеждане на застрахователните премии за застрахователя и застрахователните обезщетения или суми за ползвателя на застрахователни услуги.
По силата на чл. 316, ал. 5 и 6 от КЗ този режим с определени изключения се разпростира и спрямо застрахователните агенти.
Преобладаващото мнозинство от застрахователните брокери, както и значителен брой застрахователни агенти са избрали да гарантират изпълнението на задължението за прехвърляне на средства от и спрямо потребителя посредством специална клиентска сметка, уточняват от Надзора. Тези застрахователни посредници трябва да извършват всяко плащане на средства, получени от потребител и предназначени за застраховател, съответно получени за застраховател и предназначени за потребител чрез преводи от специалната клиентска сметка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив