24 Април 2024, 07:10 Днес (0) | Вчера (6)

Ненчев: Ще има наказания за военните, които подкрепят протестите на полицаите

05 Ноември 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2015, 16:51
Под лиценза на creativecommons

Министърът е добавил, че не подкрепя протестни действия на военнослужещите и при такива ще има наказания съобразно закона

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви при откриване на изложба в Националния военно-исторически музей, посветена на 130-годишнината от Сръбско-българската война, че няма основание военнослужещите да подават рапорти за напускане.

Ненчев е добавил, че не подкрепя протестни действия на военнослужещите и при такива ще има наказания съобразно закона. Вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова пък подписа указание за освобождаването на онези служители, които са пожелали да напуснат.  

За разлика от служителите на полицията, при престъпения по служба военнослужещите са подсъдими по военния устав, който постановява по-сурови наказания от гражданския кодекс.

Военнослужещите подкрепиха протестите на полицаите в Пловдив и Карлово, а в социалните мрежи обсъждат и по-масово участие. Според Ненчев обаче досега има само "инцидентни случаи" на протестиращи. 

Той потвърди обаче, че военните летци са спрели тренировъчните полети, като обясни, че това е превантивна мярка предвид вероятното недобро психологическо състояние след информацията, засягаща социалните придобивки. 

"Първоначално напрежението беше свързано с това, че се отнемат т.нар. 20 заплати при пенсиониране. Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че при нас има относително спокойствие", е заявил министърът, според съобщение, публикувано на сайта на Министерството на отбраната.

Министър Николай Ненчев заяви, че ще проведе разговори в Народното събрание по проблемите, свързани със социалните права на военнослужещите.

"Но не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата. По този повод апелирам към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата да преосмислят това свое лично решение", заяви в сряда Ненчев след приключването на свикания от него съвет за отбрана.

Ненчев посочва, че през последните дни ведомството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазване на съществуващата нормативна база.

На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите е бил предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в обраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както и за изпълнението на съюзните ни задължения в НАТО.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив