07 Август 2024, 07:47 Днес (0) | Вчера (2)

Необходими са промени в Закона за защита при бедствия според главния прокурор

04 Септември 2014 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2014, 00:37
Булфото

В Мизия ние не дойдохме, за да обменим думи за това какво е станало или какво може да стане, а как да се помогне от тук нататък, каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров при посещението си в Мизия

з съм с ясното съзнание, че институцията, която представлявам няма социални функции, но съм с ясното съзнание, че тя е държавен орган, който има функции по надзор за законност. Наше задължение е да се следи за спазването на Закона за защита при бедствия", заяви той и обясни, че Върховната административна прокуратура ще започне проверки и ще ги приключи не просто с констатиране на състоянието на язовирите във Врачанска област.

"Необходимо е да се мисли за ситуация, при която язовирите трябва да освободят поне една трета от своя обем в идващия сезон, когато дъждовете ще преобладават. Трябва всички язовири да бъдат снабдени и с изпускателни кранове. Ако всичките тези мерки бъдат взети навреме, то проблемите ще са свързани само с настаняване и изхранване на населението, но поне ще изчезне страхът", подчерта главният прокурор.

Той посочи, че в момента, когато има парламент, би си позволил да предложи изменение в член 55 в Закона за защита при бедствия. "Очевидно е, че последната редакция, която е направена за изплащане на обезщетения при природни бедствия на база на данъчната оценка на имота не е справедлива. Тя е направена така, за да се стига до злоупотреби, но има вариант да се поправи, като при бедствия щетите се изчисляват на база пазарната цена на имота в региона", допълни Цацаров.

Той обясни, че по досъдебното разследване за причиняването на наводнението в Мизия работата е изключително голяма, Районна прокуратура – Оряхово е извършила вече 39 огледа на язовири, като предстоят и още.

Главният прокурор посочи, че в момента в Мизия 120 жилища са негодни за обитаване, 300 души живеят без покрив, а 550 души трябва да се изхранват всеки ден. Той обясни, че е провел среща с председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров, който е заявил, че организацията ще продължи да изхранва населението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Август 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7835
GBP 2.4796 2.4887 2.2774
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив