29 Март 2024, 09:17 Днес (1) | Вчера (11)

Необходимо е усъвършенстване на модела за борба с престъпността, смята президентът

09 Януари 2018 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2018, 16:51

Президентът приветства, че правителството е приело национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

Tревожното натрупване на тежки криминални престъпления беше обсъдено на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи след неговия край президентът Румен Радев, цитиран от бТВ. "МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, така че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани”, отбеляза държавният глава.

Консултативният съвет за национална сигурност постигна консенсус и за приоритетите на българското председателство в общата европейска отбрана и сигурност. Поставени бяха срокове, в които отбранителната индустрия може да представи проекти в сферата на отбраната и да развие стратегия за развитието на отбраната до 2030 г.

В изявлението си след заседанието президентът приветства, че правителството е приело национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. "Този план е много важна основа, на който от тук нататък да градим нашите отбранителни способности”, отбеляза държавният глава.

"Предвид динамичната среда за сигурност и състоянието на нашите въоръжени сили стигнахме до консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност”, допълни той.

По думите му тази всеобхватност и дългосрочност за планиране на нашата отбранителна политика изисква програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт от поне 10 години. Планът досега е до 2024 г.  

"Затова ние се нуждаем от такава програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г. , която да гарантира и реши проблемите относно неокомплектоваността, мотивацията, подготовката, професионалното развитие и персоналното оборудване на българските военнослужещи”, обясни президентът.

Участниците в заседанието излязоха и с конкретни предложения към изпълнителната власт.

Едното от тях е до 1 юли 2018 г. да се разработи пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването сигурността на страните от Западните Балкани.

Тя следва да включва каталог на възможностите за образование и обучение в България в сферата на сигурността и отбраната. "Тук ние можем да предоставим много, и то солидни възможности на страните от Западните Балкани. Второто е предложения за провеждане на съвместни учения и тренировки”, отбеляза Румен Радев.

Предлага се също да се представи идея за изграждане в България на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.

Участниците в заседанието, което продължи повече от четири часа, са се обединили, че европредседателството в контекста на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности на България, каза още Румен Радев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив