04 Май 2024, 21:06 Днес (0) | Вчера (0)

Необяснимо изчезват програми срещу блокирането в интернет

22 Ноември 2023 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2023, 10:43

Много такива проекти са премахнати от хранилището GitHub

Изглежда скоро няма да останат програми и услуги за заобикаляне на блокирането до интернет ресурси. Броят на такива проекти в хранилището GitHub рязко намаля, а причините за това засега са неизвестни, пише TechNews.bg.
Анти-блокиращите програми се използват за достъп до сайтове, които са забранени за показване в определена страна. Първоначално цензорите блокираха нежелани сайтове, а сега блокират средствата за заобикаляне на блокирането.
От началото на април 2023 г. повече от 20 профила, посветени на ресурси за заобикаляне на блокирането, са напълно изтрити или преместени в архива. Много от тези програми се поддържат от китайски разработчици, но все още няма надеждна информация дали случващото се е свързано със страната на произход на авторите им.
Към момента хранилищата на следните услуги бяха премахнати от GitHub: Clash For Windows, Clash Core, GUI.for.Clash, clash-dashboard, Clash Chinese Patch, tpclash, CatBoxForAndroid и Fclash. Същото се случи и с проекта ClashForAndroid, само че той беше премахнат от магазина за приложения на Google Play.
Всички други хранилища в списъка са преместени в архивирано състояние. Възможно е това да е само временна мярка и в крайна сметка те също ще бъдат окончателно премахнати от GitHub. Заплаха надвисва над проектите homebridger, Clash.Meta, Clash Verge, tuic, ClashMetaForAndroid, helloworld, ShellClash, ClashCross, ClashXClashF, както и Box4Magisk и Clash For Windows Chinese.
Всички изброени услуги за заобикаляне на блокирането са много известни, но в доста тесни кръгове и най-често се използват от потребители от Китай, които през последните години са натрупали опит в заобикаляне на "Великата китайска файлова стена”. Някои подобни проекти обаче станаха популярни извън Китай, като например Shadowsocks.
Shadowsocks е много ефективен протокол за заобикаляне на блокирането, създаден през 2012 г. от китайски потребител под псевдонима clowwindy. През 2015 г. той беше принуден да изтрие хранилището на проекта в GitHub под натиска на китайската полиция и да изостави по-нататъшната работа по него.
Това, което се случи преди почти девет години с Shadowsocks и през ноември 2023 г. сполетя още няколко десетки услуги за заобикаляне на блокирането, може да се случи отново. Такъв сценарий не може да бъде изключен.
Като пример може да се посочи и проектът V2Ray, някога популярен в своя сегмент. Авторът му сякаш беше потънал – той внезапно изчезна от всички радари, като престана да се появява не само в GitHub, но и във всички други платформи, включително социалните мрежи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив