28 Март 2024, 11:51 Днес (5) | Вчера (12)

Неоникотиноидните пестициди са по-голяма заплаха, отколкото сме предполагали

12 Януари 2017 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2017, 12:50

Ново изследване на учени от Университета в Съсекс показва реалната заплаха от използването на тези вещества. Ограниченията на настоящата частична забрана в ЕС са разобличени

Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове, според ново научно изследване, публикувано от "Грийнпийс". Анализът, осъществен от учени от университета в Съсекс, преглежда нови данни от стотици проучвания, публикувани след приемането на частичната забрана на пестицидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през 2013 г. Учените откриват рискове за медоносните и земните пчели, пеперудите и водните насекоми, с възможни вълнообразни ефекти върху хранителната верига.

Въз основа на новите открития, "Грийнпийс" призовава Европейската комисия да забрани напълно неоникотиноидите и да популяризира екологичните алтернативи в земеделието.

"Аргументът, че неоникотиноидите допринасят за намаляването на дивите пчели и изострят проблемите със здравето на медоносните пчели е по-силен, отколкото когато частичната забрана на ЕС бе приета. В допълнение към пчелите, неоникотиноидите могат да бъдат свързани с намаляването на пеперудите, птиците и водните насекоми. Имайки доказателства за толкова широкоразпространено вредно действие върху околната среда, би било предпазливо да разширим сегашните ограничения върху употребата на тези пестициди, прилагани от ЕС", заявява Дейв Гулсон, професор по биология и водещ европейски експерт по екологията на земните пчели.

"Колко още щети трябва да бъдат нанесени преди ЕС да забрани тези пестициди? Науката ясно показва, че неоникотиноидите са широко-разпространени и устойчиви в околната среда, не само по земеделските полета. Тези вещества са често срещани в почвата, водата и дивите цветя. Трябва да премахнем силни невротоксини, като неоникотиноидите, от земеделските ни земи и околната среда" - посочва от своя страна Марко Контиеро, директор по земеделските политики в офиса на "Грийнпийс" в Брюксел.

"Новите научни данни недвусмислено показват, че неоникотиноидните пестициди са сериозна заплаха за много повече животински видове, отколкото се предполагаше до скоро и това е силен аргумент за тяхната пълна забрана. В добавка, актуална информация за земеделските добиви показва, че частичната забрана в ЕС не обрича добивите на земеделските производители, както твърдят пестицидните компании" - обяснява Меглена Антонова, координатор "Екологично земеделие" в "Грийнпийс"- България.

Докладът потвърждава, че неоникотиноидите представляват огромен риск за много видове като пеперуди, обитаващи земеделски площи, водни насекоми и дори птици като домашното врабче и яребицата. Водните насекоми биват изложени като резултат от изтичането на неоникотиноиди от земеделските земи, разпръскването на пестициди по време на сеитба и третиране на културите със съответното оборудване и дори от системите за напояване в парниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив