24 Май 2024, 16:36 Днес (1) | Вчера (10)

Непал възобновява изкачванията на Еверест следващата седмица

30 Април 2015 14:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 април 2015, 15:32
Под лиценза на creativecommons

Еверест ще отвори за алпинисти следващата седмица, след като бъдат отстранени повредите по маршрутите, нанесени от лавината, причинена от разрушителното земетресение, което удари Непал миналата седмица, предаде "Ройтерс"

Лавината отне живота на 18 души в базовия лагер под Еверест. "Следващата седмица експедициите ще продължат", каза Тулси Прасад Гаутам, началник на отдела по алпинизъм в министерството на туризма на Непал.

По време на неофициална среща на длъжностните лица и групи катерачи е било договорено, че няма "допълнителен риск" за катерачите в резултат на земетресението, което отне живота на хиляди хора в Непал.

Екип от специалисти ще проправи пътя през ледопада Кхумбу през следващата седмица, който е нормалния маршрут за изкачването на южната страна на Еверест от непалска територия, каза Гаутам пред "Ройтерс".

Масивната лавина, предизвикана от земетресенито с магнитуд 7.8, унищожи част от базовия лагер. Загинаха 19 катерачи и шерпи, а над 60 души бяха ранени.

След земетресението много катерачи се отказаха от експедициите си към Еверест, най-високият връх в света на 8850 м.

Други се надяват да продължат напред, въпреки хуманитарната трагедия, която се разгръща в Непал, където повече от 5000 загубиха живота си.

Според Гаутам, 60-70 чуждестранни алпинисти са останали в базовия лагер, но се очаква катерачите да се прегрупират и повече от 350 да се опитат да достигнат върха. Заедно с местните водачи шерпи, броят на изкачилите Еверест ще достигне 700, което е нормалното за пролетния сезон.

Повечето от въжетата по ледопада Кхумбу ще бъдат изровени и използвани наново, смята Гаутам. Ако това се окаже невъзможно, ще се използват нови въжета и стълби, които вече са доставени в базовия лагер.

Отделът по алпинизъм обмисля удължаване на сезона след 1 юни, за онези, които имат 90-дневни разрешителни за изкачването на Еверест. Обикновено мусонните дъждове започват на или след тази дата и тежката облачна покривка прави изкачването невъзможно.

Шерпа Анг Тшеринг, ръководител на асоциацията по алпинизъм на Непал, потвърди, че специалисти вече работят по маршрути до следващите лагери, от които алпинистите започват последните етапи по изкачването на върха.

Китай вече отмени всички изкачвания по северния ръб на връх Еверест и всички други планини в Тибет за пролетния сезон.

"Китайските власти смятат, че шерпите трябва да могат да се прибера вкъщи и да започнат възстановяването", е заявил Ейдриън Балинджър от калифорнийската Alpenglow Expeditions пред "Асошиейтед прес" в сряда. "Ние фокусираме нашите усилия за това как можем да помогнем в Непал, как можем да приберем нашите хора у дома, и как можем да върнем нашия екип шерпи обратно на Кхумбу", добавя Балинджър, който е ръководил екип от 10 катерачи и 12 водачи по време на земетресението.

Балинджър заяви, че китайските служители са цитирали две причини: проблеми с безопасността заради възможни допълнителни земетресения и солидарност с жертвите в Непал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив