19 Април 2024, 14:19 Днес (8) | Вчера (11)

Неплащането на 13-та заплата в Кипър е престъпление

05 Декември 2013 10:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2013, 10:09
Под лиценза на creativecommons

Неплащането на 13-а заплата е незаконно и при това нарушение работодателите подлежат на затвор до 6 месеца или глоба до 15 000 евро

Социалното министерство, работодателските организации и синдикатите в Кипър  влязоха в още по-разгорещен дебат по предстоящото /не/изплащане на 13-а заплата в частния сектор. Всички те излязоха с изявления, декларации и разяснения за съдбата на коледния бонус. 

Неплащането на 13-а заплата е незаконно и при това нарушение работодателите подлежат на затвор до 6 месеца или глоба до 15 000 евро, обявиха отново законовата разпоредба от Министерството на труда и социалното осигурявяне в специално изявление днес. 

То последва декларацията на министъра и изказванията на експерти от министерството от вчера, напомнящи, че 13-ата заплата е обхваната от Закона за защита на работната заплата. Новото съобщение бе направено в отговор на запитвания от големия брой работодатели, които искат да се установи дали е законна или не неплащането на 13-а заплата, а така също и заради големия брой работници, призовали за намесата на Службата по трудови отношения към министерството заради заплаха от шефовете им да ги оставят без коледна добавка.

13-ата заплата, предвидена по колективния трудов договор, индивидуалния договор със служителя или установена в бизнеспрактиката на фирмата, е част от заплатата на служителя и неплащането на суми по Закона за защита на работната заплата /Закон №35 (I) 2007 г./ е нарушение, се казва в официалното изявление на министерството.

То категорично подертава, че неплащането на заплата съставлява престъпление и може да доведе до съдебно преследване на работодателя. В съответствие с разпоредбите на закона той е заплашен от 6 месеца лишаване от свобода или глоба до 15 000 евро, или и двете санкции заедно. 

От министерството напомниха още, че работодателят е длъжен при наемането на служителя да го информира в писмена форма за условията на работа, което включва и изплащането на 13-та заплата. Със свои разяснения излезе и най-голямата работодателска организация – Федерацията на индустриалците и работодателите в Кипър /OEB/. 

Според нейното официално изпратено изявление 13-та заплата в частния сектор е задължителна по закон и съгласно колективните или индивидуални трудови договори или създадената практика много работодатели изплащат допълнителното възнаграждение. Независимо от това обаче, поради тежкото икономическо състояние на компаниите тази година много работодатели са поискали и вече са постигнали споразумения със служителите си за неплащане на 13-ти заплата или плащане само на част от нея, с разсрочено изплащане на остатъка през следващата година, казва федерацията. 

Тя подчертава, че тези споразумения са напълно валидни. Според OEB изключително важно е в тази ситуация да не се притискат фирмите, а да се гарантира тяхното оцеляване и запазването на работните места в тях. Синдикатите реагираха остро на твърденията на работодателската организация със свои декларации. ПЕО заяви, че се надява с призива си към фирмите за постигане на споразумения за неплащане или разсрочване на 13-а заплата, OEB да не насърчава незаконното поведение работодателите. 

Синдикатът отново подчерта, че 13-ата заплата се изплаща въз основа на трудов договор и е част от годишната заплата на всеки служител, както и че е правно задължение на всеки работодател съгласно Закона за защита на работната заплата. Декларациите за съгласие за неплащане или разсрочване на възнаграждението са незаконен и неморален акт, е позицията на ПЕО. СЕК също обяви, че работодателите са длъжни да осигурят навременното плащане на 13-ата заплата. Синдикатът призова работниците да не се отказват от правата си и да не подписват документи за неизплащането й. 

Синдикатите сигнализираха за оплаквания на работници, че са принуждавани да се откажат от 13-ата заплата под заплахата в противен случай да бъдат освободени от фирмата. Така хората са поставени да избират между коледния бонус и реалната възможност да станат безработни. Други работодатели пък са обявили на персонала си, че изплащането на допълнителното възнаграждение е отменено и ще бъде преразгледано след 2017 г., когато икономиката на Кипър излезе от рецесията.

Работещите, които имат проблеми с изплащането на 13-ата заплата, могат да подадат оплакване, дори и анонимно, в Службата по трудови отношения към социалното министерство и в синдикатите, съобщиха оттам. Министърът на труда и социалното осигуряване Зита Емилианиду дори увери, че тя лично ще се заеме със случаите на това нарушение и гражданите могат да изпращат жалбите си директно на нея на факс 22663500.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив