24 Април 2024, 01:25 Днес (0) | Вчера (6)

Неподдържани язовири и размита отговорност откри прокуратурата

01 Декември 2014 12:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2014, 11:05
Под лиценза на creativecommons

Проверките на прокуратурата в страната завършиха с 4 образувани преписки за длъжностни престъпления и 17 производства за нарушения по Закона за водите

Неосъществяване на ремонти и поддръжка на хидротехническите съоръжения в цялата страна, наличие на неизправни или частично изправни язовирни стени и липса на яснота за районите в страната, които са в риск от наводнения. Това са само част от изводите, направени при проверката на прокуратурата в цялата страна, която започна след тежкото наводнение в Мизия от началото на август, съобщава Върховната прокуратура.

Проверката за спазване на Закона за водите и Закона за защита при бедствия бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров и обхваща периода от януари 2014 г. до момента. Тя е осъществена на два етапа – проверка на дейността на басейновите дирекции и на дейността на кметовете и областните управители в страната.

Все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност, гласят изводите от проверката. 

Като характерни и повтарящи се проблеми и слабости навсякъде в страната се отчита неизвършването на техническа поддръжка  и ремонт на хидротехническите съоръжения,  проблеми с изправността на язовирните стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там. Обвинителите отчитат и че на места липсват финансови ресурси за преодоляване на голяма част от проблемите, както и че няма добра координация при упражняване на правомощията от страна на областните управители и съответните кметове.

Според прокуратурата има "размиване" на отговорността и правомощията на басейновите дирекции, областните управители и кметовете. Установена е и липса на добра организация при възлагане на обществени поръчки за различни дейности, свързани с поддръжката на техническата изправност на язовирите.

В резултат на проверките са образувани 4 преписки по данни за извършени длъжностни престъпления и 17 наказателни производства за нарушения по Закона за водите. По 13 от тях досега са издадени наказателни постановления. Изготвени са и общо 95 предложения до кметове и областни управители за отстраняване на нарушения и за конкретни дейности за обезопасяване на рисковите водни обекти

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив