20 Април 2024, 03:26 Днес (0) | Вчера (10)

Непълнолетните майки ще получават детските помощи само в натура

15 Юли 2015 12:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юли 2015, 11:45

Ако бременната не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" предприема мерки за закрила в семейна среда

Месечните семейни помощи за отглеждане на дете, отпускани на майка, ненавършила 18 години, са в натура. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за социалните помощи за деца, предаде БТА.

Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, оценени от Дирекция "Социално подпомагане". Такъв вид е помощта, отпускана и на родители или лицата, получаващи семейната помощ, които не полагат грижи за детето/децата си или семейната помощ не се използва по предназначение.

В случай че бременната жена не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" предприема мерки за закрила в семейна среда, решиха още депутатите.

Майка (осиновителка) студентка има право на еднократна помощ за отглеждане на дете независимо от доходите на семейството, при условие че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството; майката (осиновителката) живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование, решиха още депутатите. Тя трябва да е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето, както и да не е осигурена и да не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща след представяне на уверение/удостоверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на една година на детето. Регламентирано е в кои случаи се налага връщане на социалната помощ.

Осиновителите имат право на еднократна помощ при осиновяване на дете, независимо от доходите на семейството, при условие че осиновителите и осиновеното дете живеят постоянно в страната. Размерът на помощта се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година и не е по-висок от размера на еднократната помощ при раждане на дете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив