11 Май 2024, 05:53 Днес (0) | Вчера (10)

Нерегистрирани здравни центрове точат пари от туристи

06 Август 2015 10:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2015, 02:04
Под лиценза на creativecommons

Само в Бургаска област това лято здравните власти са установили над седем случая

Медицински центрове без регистрация по Българското Черноморие. Само в Бургаска област това лято здравните власти са установили над седем случая. Какъв е рискът, ако попаднем в такъв мним център провери екип на Новините на Нова. 

Рискът е, че не знаем кой ни лекува. Не можем и да се оплачем на никого, защото ако въпросният лекар, който ни е прегледал, не е регистриран, действа принципът - няма човек, няма проблем.  

Един от центровете в Созопол – "Аполония", затвори врати само с приближаването на телевизионния екип. От РЗИ-Бургас от своя страна извършиха проверка. Той остана празен и отключен през целия ден за учудване на Николай, който работи отсреща и дори се е преглеждал в него. Той е един от повече от 20-те души прегледани от 4 юли насам, установи РЗИ-Бургас. Центърът им е подал три дипломи на лекари-специалисти. Това обаче не отговаря на въпроса кой точно е прегледал Николай - трима лекари не стигат за осигуряване на заявеното 24-часово обслужване. 

Със сигурност обаче никой не е имал право да преглежда в този център преди той да получи регистрация. А той не е получил и до днес заради несъответствия със здравно-хигиенните норми. Сега ще последва глоба от 5000 лева нагоре. Най-големият куриоз обаче е, че тъй като не е разкрит, такъв център не може да бъде закрит.  

Когато едно лечебно заведение не е регистрирано, то и не подлежи на контрол от здравните власти. За летовниците остава да гадаят в какво здравно заведение влизат. 

Екипът на Новините на Нова се опита да разговаря с един от лекарите. Никой обаче не отговори на мобилния му телефон. Проверка в РЗИ установи, че той още специализира като кардиолог и не е в списъка с подадените от центъра. Какво е правел там в престилка е още един въпрос, който здравните власти тепърва ще изясняват.  

В медицинския център "Аполония” все още се вижда ценоразпис на услугите - преглед през деня 30 лева, а през нощта - 60. Само че така и никой не се яви на работа, освен проверяващите. Техният подробен доклад от проверките до момента по цялото Черноморие вече е на бюрото на заместник-здравния министър Ваньо Шарков. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив