28 Март 2024, 12:18 Днес (6) | Вчера (12)

Нерегистрираните и неваксинирани животни ще се смятат за укрити

14 Юли 2016 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2016, 14:15

До утре всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу Заразен нодуларен дарматит

Към момента всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са ваксинирани. Всички животни, които не са регистрирани и ваксинирани до 15 юли 2016 година ще се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на Заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване, съобщиха от земеделското министерство. 

Българска агенция по безопасност на храните променя извънредните изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта Заразен нодуларен дерматит. Всички Едри преживни животни (ЕПЖ) в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит (ЗНД) до 15 юли 2016 г. Забранено е придвижването и транспортирането на ЕПЖ, които не са ваксинирани срещу ЗНД в страната.

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани ЕПЖ под 6 месечна възраст, родени след 05.07.2016г. от ваксинирани майки, на територията на България, при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинация за ЗНД в обекта на произход. Въвеждането на нови животни в животновъден обект се допуска при условие, че наличните в обекта-получател ЕПЖ са ваксинирани срещу ЗНД, като са изминали най-малко 28 дни от извършването на ваксинацията, или 28 дни от извършването на заключителна дезинфекция, ако в обекта е констатирано огнище на заболяването.

Клането на ЕПЖ с произход България може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма "диамант”. Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България също се поставя идентификационна маркировка с форма "диамант”. Добитото месо и продукти от тях се реализира само на територията на страната.

Стерилизираните месни продукти (стерилизирани консерви), произведени от месо, добито от ЕПЖ с произход България се поставя идентификационна маркировка с овална форма. Върху месните заготовки и месните продукти, произведени от месо от ЕПЖ с произход различен от български се поставя идентификационна маркировка с овална форма, при условие, че са произведени, съхранявани и с тях е боравено без да влизат в контакт с месо от ЕПЖ и месни заготовки, в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България. Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни се придружават от сертификат по системата "TRACES”.

Мляко, добито от ЕПЖ на територията на Република България може да се използва за човешка консумация и за производството на млечни продукти, само след пастьоризация. То, както и млечните продукти могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата "TRACES”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив