20 Април 2024, 01:05 Днес (0) | Вчера (10)

Нередности при обществените поръчки в болниците

01 Август 2012 15:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2012, 15:39
sbaloncology.bg

Според здравния министър Десислава Атанасова, констатираните нарушения налагат уеднаквяване на правилата за управление на болниците

Нарушения при провеждането на обществените поръчки и при приемането на дарения са част от нередностите, открити от Инспектората на Здравното министерство. От началото на годината проверки са извършени в 16 лечебни заведения. Според здравния министър Десислава Атанасова, констатираните нарушения налагат уеднаквяване на правилата за управление на болниците, съобщи БНР.

 

Болниците нямат правила за провеждането на обществени поръчки и купуват така апаратура и храна. Без обществена поръчка например са купени автомобили за 94 000 лева за Националната болница по хематология. Пак там до преди време е работило кафене, което не е отдавано под наем, въпреки че в болницата няма право да извършват такава търговска дейност.

Инспекторите са дефинирали като нарушение и това, че болницата по хематология, която дели една сграда с онкологията, всъщност е ремонтирала за своя сметка покрива на онкологията вместо своя. В момента обаче тече процедура по сливането на тези две болници.

Инспекторите са издали много предписания за това болниците да създадат регистри за даренията и да описват точно в какво състояние приемат даренията. Всеки случай е различен, коментира здравният министър Десислава Атанасова.

Информацията, която е събрана от инспекторите на здравното министерство, е подадена към Агенцията за държавен финансов контрол, която ще направи последващи проверки и ако прецени, ще връчи на болниците актове за нарушенията.

Министър Атанасова заяви още, че в момента върви процедура да се подменят бордовете на директорите на лечебните заведения - представителите, които имат Министерство на здравеопазването, защото те от своя страна е трябвало да упражняват съответни функции и да информират министъра, ако има някакви нарушения. Тя се закани, че в бордовете ще се правят промени, ако се нарушават вътрешните правила:

Това ни дава основание да разработим едни правила за финансово управление на лечебните заведения, а именно трябва да помогнем на изпълнителните директори при промяната на вътрешните правила и при изготвяне на документациите за обществените поръчки.

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че още 50 лекарства ще бъдат с по-ниска цена след проверка на Комисията по цени и реимбурсиране. Намалението варира от 2 до 85,7%.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив