13 Май 2024, 19:15 Днес (12) | Вчера (0)

Несигурната икономическа среда доведе до спад в бизнес климата през септември

29 Септември 2015 12:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2015, 11:12

Общият показател на бизнес климата намалява с 2,9 пункта

През септември 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 2.9 пункта в сравнение с август поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, съобщи НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” се понижава с 4.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда продължава да бъде основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене от страната и слабостите в икономическото законодателство.
Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През септември съставният показател "бизнес климат в строителството” спада с 3.4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното й влияние. На второ и трето място са факторите "конкуренция в бранша” и "финансови проблеми”.
По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от "добро” към запазване на "същото”. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени.
Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.
Относно продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През септември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” запазва приблизително нивото си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.
Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша. Същевременно през последния месец анкетата регистрира и засилване на негативното влияние на фактора "слабости в икономическото законодателство”.
Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив