10 Май 2024, 16:27 Днес (9) | Вчера (10)

Несигурната икономическа среда подхранва песимизма на бизнеса и през август

28 Август 2014 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2014, 12:10
Под лиценза на creativecommons

С нови 1,6 пункта намаля общия показател на бизнес климата през юли, сочат данните на Националния статистически институт, публикувани по-рано днес

По-негативни оценки спрямо предходната анкета дават предприемачите от строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Само в промишлеността, ситуцията се запазва практически без промяна.

Промишленост

 Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 58.3 и 30.7% от промишлените предприемачи.

По отношение на продажните цени мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През август съставният показател "бизнес климат в строителството” се понижава с 2.2 пункта поради по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и очакванията им относно строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 0.9 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-резервирани.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да е несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на отрицателното му влияние. На второ и трето място са "недостатъчното търсене” и "конкуренцията в бранша”.

По отношение на продажните цени търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 5.3 пункта главно поради по-умерените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са по-резервирани, като и в очакванията им през следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, посочвани от предприятията като пречка за развитие на бизнеса в отрасъла.

Относно продажните цени в сектора на услугите по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив