28 Март 2024, 14:08 Днес (8) | Вчера (12)

Нов български сайт ни пази от уловките със ситен шрифт в договорите

25 Февруари 2015 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2015, 14:36
скрийншот

Днес стартира новаторският проект „dogovor.at: знам какво подписвам” – онлайн платформа със социална насоченост, която цели да развие гражданското общество в страната ни

Проектът ще помага на гражданите по две основни линии: "превеждане” на общите условия (ОУ) на организациите в България на език достъпен за гражданите; и създаване и поддържане на качествени и актуални типови договори, съобщава TechNews.

Екипът на dogovor.at е съставен от опитни юристи, които могат да видят грешките в масово достъпните образци на документи в интернет, повечето от които са с доста грешки и/или неактуални и могат да доведат до загуба на време, пари, а дори и по-сериозни проблеми.

Новата онлайн платформа е място, където хората с познания в юридическата сфера ще могат да създават иновативни юридически документи с високо качество, безплатни за използване от страна на гражданите с добавена стойност "превод” на юридическите текстове към тях.

Втората посока на развитие на идеята е свързана с една от най-големите лъжи в световен мащаб – "прочетох и се съгласявам с общите условия…”, а именно "преведните общи условия” на редица големи организации в страната, с които всеки от нас ежедневно контактува. Всъщност ОУ са документите, които най-често уреждат в детайли отношенията ни с организации като мобилни оператори, банки и др., с които имаме отношения в ежедневието.

От dogovor.at си поставят амбициозната цел да "преведат” ОУ на всички тези организации на разбираем за хората без юридическо образование език, за да може всеки да поеме контрола в свои ръце и да знае правата и задълженията си.

Уебсайтът дава информация по основни права и насрещните им задължения във връзка с конкретни, често срещани юридически документи на разбираем език. Платформата не предоставя юридически консултации, като се явява добавена стойност за гражданите.

Проектът се осъществява чрез Фондация "Лаборатория за гражданска активност” като визията е Лабораторията, както и dogovor.at, да се превърнат в платформи за реализация и на други идеи, които имат за своя мисия развитие на гражданското общество в страната ни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив