23 Април 2024, 11:40 Днес (3) | Вчера (13)

Нов закон в Италия подгони българите с коли с наша регистрация

22 Януари 2019 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2019, 15:58

Властите са решени да ликвидират автозастрахователния туризъм

От началото на тази година българите, които карат автомобил с наши регистрационни номера на територията на Италия и са планирали да пребивават на Ботуша повече от 2 месеца, ще трябва или да си върнат возилото в България, или да получат италианска регистрация. Това е така заради приетия в края на миналата година и влязъл в сила от началото на тази нов закона за сигурността. Добре е българите да не пренебрегват разпоредбата заради сериозните глоби, които следват. Ако полицията установи нарушение, не само налага санкция, която се плаща веднага, но и спира колата от движение за 6 месеца. През това собственикът има време да върне возилото в България или да му извади италианска регистрация. Ако не го стори, колата се изземва в полза на държавата и актът е без право на обжалване.
Медиите оповестиха статистика на полицията в Милано, според която първото наказателно постановление за подобно нарушение е било издадено на 4 януари т.г., а до 20 януари са били регистрирани близо 300 нарушители. Средната глоба за провинението е около 700 евро, а максималната може да скочи до над 2800 евро.
Чужденците, които карат в Италия коли с номера от родната си страна, са малко над 40 хиляди, по данни към края на 2018 година.
Мярката е част от борбата на властите със застрахователните измами.
От години у нас се вихрят схеми, при която основно румънци и италианци плащат на подставени българи за регистрирането на фирми и/или закупуването на автомобил и застраховането му в България, с който после те поемат по пътищата на своите държави и Европа. 
В Италия и Румъния пътният данък и застраховките са по-високи отколкото у нас, затова доскоро далаверата вървеше на високи обороти. Според нефициална статистика, оповестена от медиите в края на миналата година, в Италия над 120 хиляди автомобила, закупени от италианци в чужбина посредством схемата, кръстосват страната. В цифрата влизат коли, регистрирани не само в България, но и в други европейски страни с по-изгодни цени на колите и полиците.
Миналата есен италианското правителство се зае да разреши проблема. Тогава италианският вицепремиер и министър на икономическото развитие Луиджи ди Майо обеща много строги мерки срещу неправомерното използване на български номера. Ди Майо призна, че в някои региони на Италия цената на автомобилната застраховка е "неприлично" висока, което водело до прибягване до посочените схеми, и обяви, че правителството ще се постарае да вземе мерки за намаляване цените на автозастраховките и да ликвидира този проблем. В Италия цените на застраховките са различни за различните градове, понеже се определят от броя на пътните катастрофи в съответния регион.
Още лятото на миналата година италианската полиция засили проверките на автомобилите с чуждестранни номера и особено на тези от България, като все намираше за какво да глоби шофьорите. Солени глоби отнасяха и водачи, на които им липсва някакъв документ, незадължителен у нас, но изискван от италианските полицаи, например големият регистрационен талон на колата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив