18 Април 2024, 21:09 Днес (11) | Вчера (11)

Нов закон затваря 400 малки търговци на горива

08 Януари 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2019, 08:53

Браншовици вещаят монопол и скъпи горива

Влизащият в сила от 29 януари Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход крие опасност за затварянето на 400 малки търговци на течни горива. Това предупредиха на пресконференция от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, пише в. Монитор.
Пламен Стоянов, член на Управителния съвет на браншовата организация каза, че собствениците на пълначни станции и данъчни складове работят спрямо закона. "И въпросът ми е, как точно с новия закон ще се защитят интересите на държавата от сивата икономика? Отговорът е, че с въвеждането на минимален обем не може да бъде покрито от малките данъчни складове и пълначни станции за пропан-бутан, който не е за автомобили. Отпаднат ли те от пазара, българските граждани ще бъдат принудени да купуват от 2-3 големи доставчици и няма да има конкуренция, а монопол", предупреди Стоянов. Той описа и парадокса, че пропан-бутанът за отопление без акциз се продава в момента от данъчни складове по 29-30 лв. за бутилка от 10 кг. "Малките пълначни станции го продават с акциз за 22 лв. и освен това там хората могат да си налеят количество, за колкото имат пари. Така потребителите сега имат право на избор", пояснява той. Според него, новият закон ограничава малките станции да пълнят само туристически бутилки до 5 кг и само на физически лица, но не и на фирми. Над това количество това гориво трябва да се предлага само от безакцизен данъчен склад. Той припомни, че въвеждането на изискването за минимум от 10 000 бутилки за безакцизен данъчен склад ще струва на малките играчи на пазара по 500-600 хил. лв., като то е предвидено да влезе от 28 юли 2020 г. "Колко от дребните търговци могат да си позволят тази цена?", попита той и добави, че комисията, изготвила закона, не е публикувала никаква икономическа обосновка за избрания брой бутилки. С прилагането му държавният бюджет ще претърпи огромни загуби и главният потърпевш отново ще бъде българският гражданин, защото лобистките текстове водят до монопол, а монополът - до по-високи цени", смята още Стоянов.
Говорителят на сдружението Симо Симов, припомни, че малките бензиностанции и пълначни станции за пропан-бутан работят основно в най-бедните райони на страната и по селата, където обикновено няма обекти на големите вериги. Той спомена, че срещу влизането в сила на закона до края на седмицата ще се организират протести и ще се блокират гранични пунктове. По думите му, вече имали връзка и с организаторите на протестите на "жълтите жилетки" във Франция, които ще споделят своя опит. "Нямаме намерение обаче да трошим витрини и да палим автомобили", поясни той.
Симов посочи, че вместо да се бори със сивата икономика, през закона се помага на едни частни търговци за сметка на други. Сивата икономика, която се оценява на един милиард лева годишно, работи в сектора чрез нелегален внос или фиктивен износ, каза Симо Симов. Ние нито произвеждаме, нито изнасяме горива и няма как да сме генератор на сивата икономика, допълни той. Поискахме от агенция "Митници" данни за търговските операции на Бургаската рафинерия и видяхме че тя е изнасяла горива за Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Катар, каза Симов като допълни, че е готов да предостави информацията и анализ върху нея на прокуратурата и на медиите.
В наредбата, към закона, касаеща реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, пусната за обществено обсъждане на 21 декември 2018 г. със краен срок 4 януари, е записано още, че се изискват и определени парични гаранции. За търговия на дребно с нефт и продукти от нефтен произход от търговеца се изисква имуществото към датата на подаване на заявлението за дейността, да се представи опис, доказващ стойност на притежаваното имущество, в размер не по-малък от 20 000 лв. за всеки обект, от който ще се извършва дейността.
На въпрос на "Монитор" от финансовото министерство припомниха, становището на министър Владислав Горанов от 16 март миналата година, изпратено до парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм. В него той предупреждава депутатите за рисковете от наказателна процедура срещу България от страна на Еврокомисията. В становището се казва подчертава, че предвидените изисквания в законопроекта ще ограничат кръга на лицата търгуващи с горива, като това може да доведе до концентрация на бизнеса и недопускане на пазара на малки и средни предприятия.
От министерството на икономиката казаха неофициално, че от въпросната асоциация, която сега заплашва с протести, не са участвали в обсъжданията на проектонаредбата към закона, която е била качена на сайта на ведомството доста време преди да бъде пусната официално за обществено обсъждане на 21 декември. От министерството информираха още и за уговорена среща с Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, която вероятно може да се проведе още във вторник.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив