25 Април 2024, 12:23 Днес (5) | Вчера (12)

Нов критерий при оценяване на проектите за развитие на регионите

15 Януари 2014 17:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2014, 17:08

Областните управители няма да имат правото да отхвърлят проекти на общините

"Генериране на заетост – това е добавеният единадесети критерий за оценка на регионалните проекти за още по-точно диференциране за това какви предложения ще получат финансиране по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след като МС с постановление одобри условията, реда и критериите за избор на проекти и програми, както и принципите за прозрачното изразходване на средствата по Програмата.

"Проектите на министерствата, които ще бъдат оценявани за финансиране по Програмата, също ще бъдат с регионална насоченост", уточни Чобанов. Макар че не е изрично разписано, принципната предварителна договореност при обсъждането на Програмата за това проектите да не надхвърлят 15 млн. лв., ще бъде спазено, каза финансовият министър.

Петър Чобанов акцентира върху опростените правила за попълване на апликационната форма за кандидатстване от общините и уточни, че областните управители със своята координираща функция ще подпомагат общините в процеса на изготвяне на проекти. Финансовият министър не очаква забавяне на изпълнението на програмата, като се мотивира, че непрекъснато в МФ постъпват искания за допълнително финансиране от общините и затова очаква апликационните форми бързо да бъдат подадени до областните управители и предадени на Междуведомствения съвет за разглеждане. Областните управители няма да имат правото да отхвърлят проекти на общините, така се елиминират възможностите за налагане на "сито" по политически съображения по места.

"Очаквам около 150 млн. лв. да са желанията за финасиране на проекти на централната администрация, останалите средства ще предоставим на общините. Няма направено предварително разпределение на средствата по региони и министър Чобанов се надява на качествено разработени проекти, за да има успешно усвояване на 500 млн. лв. финансов ресурс по Програмата. Финансовият министър припомни, че бюджетната процедура и начините за прозрачното управление и разходване на публичните финанси са се доказали във времето като успешни и те ще гарантират безпроблемното изпълнение на първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни.

В приетото днес постановление е предвидено създаването на Междуведомствен съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проектни и програмни предложения на конкурентен принцип за изпълнение на целите на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив