29 Септември 2024, 14:21 Днес (0) | Вчера (0)

Нов скандал с водата на София

11 Май 2005 08:32 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Столичани плащат излишни пари за издръжката на частна фирма

150 млн. евро трябва да инвестира "Софийска вода" в подмяна на остарялата ВиК мрежа, според концесионния договор. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране обаче е гарант изплащането на инвестициите да се разпредели така в годините, че да не натовари цената на водата непоносимо за потребителите. Четвърти месец софиянци плащат заплатите и офисите на фирма, която незаконно регулира цените на водата в столицата и напълно дублира дейността на държавата. Това е частното дружество "Омонит ООД", на което преди четири години бе възложено от общината да контролира и регулира цените на ВиК-услугите и дейността на концесионера "Софийска вода". Неясно защо за работата на "Омонит" плаща "Софийска вода". Така фирмата получава парите си от дружеството, което би трябвало да контролира. Годишната издръжка на "Омонит" е около половин милион лева, които се събират от сметките за вода на столичани. С тази сума фирмата плаща заплатите на 15-ината си служители, хонорарите на външните консултанти, които наема, и поддръжката на луксозния си офис в идеалния център на София.
В началото на годината обаче с контрола на цените бе натоварена Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)
Преди месец, на 11 април, ДКЕВР е изпратила писмо до общината, в което настоява тя да преразгледа договора на "Омонит" и да изключи от него контрола върху цените на водата. Три дни по-късно обаче Столичният общински съвет гласува договора с фирмата да бъде продължен в първоначалния си вид, и одобряват искането на "Софийска вода" от 1 октомври водата в столицата да поскъпне от 0,84 ст. на 1,44 лева на кубик. Повишаването на цената е одобрено предварително от "Омонит", която трябва да защитава интересите на софиянци.
След гласуването в Общинския съвет ДКЕВР праща отново писмо до кмета Стефан Софиянски, управителката на фирма "Омонит" Ивета Маринова и главния изпълнителен директор на "Софийска вода" Кевин Старлинг. В документа от 29 април държавната комисия отново настоява договора с частната фирма да бъде преразгледан и напомня, че ДКЕВР е единственият орган, който има право да контролира цената на водата.
Държавният регулатор е категоричен, че фирма "Омонит" няма право да регулира и определя цените, нито да получава възнаграждение за това. Ако общината реши да си запази фирма "Омонит" като консултант по договора със "Софийска вода", тя трябва да плаща сама това от бюджета си, категорични са юристите на ДКЕВР. Комисията настоява възнаграждението на "Омонит" незабавно да бъде извадено от сметките за вода на столичани.
Комисията е изискала общината да й изпрати договора си с частната фирма, за да може юристите на ДКЕВР да преценят дали дейността на дружеството се припокрива с тази на държавния регулатор. След неколкоседмично протакане вчера вчера юристите на Столичната община са представили в ДКЕВР копие от концесионния договор и от договора на общината с "Омонит". До седмица комисията ще прецени дали договорът трябва да бъде променен или прекратен. Източници от кметството обаче твърдят, че дори ДКЕВР да наложи заплащането на "Омонит" да не става от сметките за вода, общината ще запази договора си с фирмата.
За интересите й лобира зам. столичният кмет Иван Гечев твърдят общинари. Той беше и човекът, който защити покупката на суперскъпия офис на "Омонит" през 2001 година. Вчера той не пожела да коментира скандала около частната фирма.
Вчера столичният кмет Стефан Софиянски заяви, че общината е склонна да се откаже от договора си с "Омонит", ако ДКЕВР поеме ангажиментите й по контрола на концесията на "Софийска вода". Изпратили сме договора на фирмата и консеционния договор на комисията и чакаме становището й каква част от задълженията на "Омонит" могат да бъдат поети от ДКЕВР, заяви Софиянски. След като бъде получен отговорът на комисията, общината ще прецени какво да прави с договора с частната фирма, обясни кметът.
Проблемите с "Омонит" започнаха още през ноември миналата година, когато Столична община бе на път да развали концесионния договор със "Софийска вода" заради неизпълнени задължения по инвестиционната му програма. Тогава се разбра, че частният регулатор не е контролирал изпълнението на заложените в договора с концесионера вложения. Докато течаха дебатите около бъдещето на концесионния договор, бяха изнесени и данни за огромните разходи на "Омонит" за заплати, автомобили и офиси. Въпреки това скандалът беше потушен и бе подписано споразумение между трите страни - община, концесионер и "Омонит". И дружеството продължи да контролира цената на водата в София.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив