28 Март 2024, 19:54 Днес (11) | Вчера (12)

Нова вълна от инвестиции в офиси и жилища се очаква през 2015 година

10 Декември 2014 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2014, 14:05
Под лиценза на creativecommons

Търговските вериги и аутсорсинг компаниите ще се разрастват в по-малките градове в страната

През 2015 г. ще започне нова вълна от инвестиции в офис и жилищни проекти в България според консултантската фирма Forton, стратегически партньор на международната компания Cushman & Wakefield в България и Македония.

Растежът в търсенето на имоти ще се разпростре извън София, първоначално в Пловдив, Варна и Бургас, а за индустриални площи – и в по-малки градове с традиции в промишлеността.

Ще продължат процесите на преструктуриране и оптимизация на пазара на търговски площи.

Търсенето ще се насочи към пазари, на които големите модни вериги и търговци на обувки не присъстват.

В момент, в който възможностите за експанзия на търговците в страната намаляват, в Македония търговските площи ще бъдат най-динамично развиващият се пазар, най-вече заради новото строителство. Облекчаването на регулациите на бизнеса и благоприятните данъчни условия правят страната привлекателна за чуждестранни инвеститори, особено за ИТ и аутсорсинг компании. Междувременно големите корпоративни наематели ще поддържат търсенето на офиси в Скопие високо.

"Възстановяването ще обхване по-голяма територия през следващата година в пазарите, на които Forton работи. ИТ и аутсорсинг индустрията, от една страна, и търговията на дребно, от друга, претърпяха съществено развитие през 2014 г. Вследствие от концентрацията им в тесен кръг от локации очакваме развитие както в посока следващите по размер градове, така и в съседни страни, които предлагат добри условия за бизнес. Виждаме Македония като логична стъпка за български търговски вериги и международните доставчици на аутсорсинг услуги, които вече работят в повече от една локация в България, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени. "Изграждането на "СПС тауър", офис сграда с 10 хил. кв.м отдаваема площ до "България мол", беше възобновено след придобиването й от нов инвеститор. Тя ще бъде завършена в първата половина на 2015 г. като отговор на силното търсене на висококачествени площи", каза Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton. "Както прогнозирахме по-рано тази година, проекти, които дълго време са били в застой,

след като са били завършени, вече намират своите ключови ползватели: XS Tower, Q Center и в

последните седмици – "Бенчмарк бизнес център" на бул. "Цариградско шосе", добави Пашова. A PROPOSAL FOR

Очаква се търсенето на офиси да даде тласък и на новото строителство извън София. "Пловдив, Варна и Бургас разполагат с човешки ресурс за изнесени центрове за обслужване на клиенти и за момента ограничено предлагане на площи, където да се настанят компаниите", посочи Станимира Пашова.

След като цените на жилищата започнаха да нарастват в София, строителните предприемачи вече увеличават оборотите. "Наблюдава се раздвижване и в жилищния сектор поради липса на качествени проекти, които да отговарят на нуждите на купувачите", казва Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и оценки" във Forton. "Активно се търсят атрактивни парцели за жилищно строителство на добри локации в София. Цените тръгнаха нагоре, но умерено, поради факта, че основно се търсят парцели на обезщетение", допълни Владимир Гюрджиев, мениджър "Логистични и индустриални площи и парцели" във Forton.

Ще се запази и търсенето на парцели за индустриално строителство. "През 2015 г. ще се търсят основно парцели с изградена инфраструктура, както и възможности за производство в съществуващи сгради. Потенциалните локации са във и около традиционните индустриални центрове", каза той.

Според Гюрджиев: "От гледна точка на индустриалните имоти интересът се диверсифицира и към по-малки градове с промишлено минало и съответно потенциал да предоставят квалифицирана работна ръка и инфраструктура. При логистичните площи интересът ще остане съсредоточен в София и Пловдив, кaто липсата на качествени и свободни помещения бавно ще тласка цените на кв.м. нагоре. В единствения за момента готов за ползване проект "София Ийст Ринг" цените са около 4 евро на кв.м месечно."

Предлагането на търговски площи ще бъде в застой със само един мол в строеж в страната към края на 2014 г. "Фокусът при търговските площи ще са градове с население под 100 хиляди души. В тези градове голяма част от международните вериги все още не са представени и това дава много добри възможности за развитие именно там", каза Росен Генев, партньор и мениджър "Търговски площи" във Forton.

Вероятността да стартират нови проекти е ниска поради насищането на пазара в повечето от големите градове и нивото на потреблението в по-малките, което трудно би оправдало строителството на молове.

Преструктурирането на съществуващи или рестартирането на замразени проекти ще остане основна тенденция. В резултат от нея част от площите ще продължат да отпадат от пазара, стига да бъде намерено алтернативно и икономически обосновано приложение.

"В следващите няколко години търговските центрове, които нямат възможност да подобрят концепцията и микса от наематели, ще бъдат изправени пред предизвикателството да намерят алтернативно предназначение на незаетите площи или на тези, които не генерират достатъчно приходи", коментира Пламен Бачев. Част от площите в търговски центрове може да бъдат използвани като офиси, каквито примери вече имаше през 2014 г. във Варна и в Бургас.

Хипермаркетите могат да бъдат използвани за леки производства или складиране. "В индустриалния сектор очакваме засилена конверсия на търговските площи в индустриални.

Същото важи и за парцелите. Това се дължи на сложната ситуация в търговията на дребно и желанието на собствениците за по-голяма и дългосрочна сигурност дори и с цената на намалената доходност", коментира Владимир Гюрджиев.

Инвеститорите виждат възможности както в пазарите, в които търсенето расте, така и да извлекат изгода от процесите на преструктуриране. Поради това търсенето на имоти с инвестиционна цел ще остане силно и през 2015 г.A PROPOSAL FOR "Както през 2014г. така и през 2015г. на инвестиционния пазар по-активни ще бъдат местните инвеститори, които търсят незавършени офис или индустриални сгради на добри локации,

които могат със свеж капитал да се завършат и да отговорят на търсенето на наемателите", каза Явор Костов, мениджър "Инвестиционни продажби" във Forton. "През 2015г. се очаква офис проектите в София да са най-привлекателни за инвеститорите и в този сектор ще доминира инвестиционния пазар."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив