28 Март 2024, 18:11 Днес (11) | Вчера (12)

Нова енергийна стратегия искат енергетиците към КНСБ

04 Януари 2022 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 януари 2022, 09:35

Енергетиците предупреждават, че приетият мораториум върху цените на електрическата енергия има тежки последствия за сектора

Националната федерация на енергетиците (НФЕ) към КНСБ се обяви за спешно приемане на нова Енергийна стратегия на България, енергийният сектор да не бъде обременяван със социални функции, както и за запазване на комплекса "Марица Изток". Това се казва в позиция на федерацията, приета на заседание на Координационния й съвет на 16 декември 2021 г. Позицията е публикувана на сайта на КНСБ и е изпратена до председателя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов.

Според енергетиците нова енергийна стратегия трябва да определи приоритетите и мястото в енергийния сектор на атомна енергия, въглищни централи, електропреносна мрежа, предвидимост на пазар, с цел развитие, съхраняване и сигурност. Още в началото на тази година Министерство на енергетиката трябва да поеме ангажимент с конкретни срокове за създаване, обсъждане и приемане на такъв документ. Енергетиците настояват още още през първото тримесечие на 2022 г. Министерство на енергетиката да обобщи вариантите за изграждане на нови ядрени мощности на база на вече наличните анализи и да предложи решение на Министерски съвет.

Относно енергийния комплекс "Марица Изток” енергетиците са на мнение, че още този месец трябва да бъдат обсъдени производствените планове, както и конкретните мерки, предвиждани в териториалните планове за справедлив преход за работните места, социални последици от прехода към нисковъглеродна икономика и компенсаторни механизми.

В документа се настоява още разходите за собствени нужди на ЕРП-тата и ЕСО да са на цена на обществен доставчик, осигуряване на необходим финансов ресурс на електроразпределителните дружества за изграждане и поддържане на мрежовата инфраструктура за поемане и изпълнение ангажиментите по Зелената сделка.

"Считаме за неправилно прехвърляне на текущата печалба само от държавните дружества към държавния бюджет по начин, който възпрепятства тяхната оперативна дейност, включително инвестиционни, ремонтни и производствени програми. Дружествата вече изпитват затруднения да си осигурят оборотно средства и този проблем лесно може да ескалира в криза. Коректно и справедливо е отнемането на "свръхпечалбата" да се разпростре към всички дружества особено към тези, които ползват механизми за гарантирано възстановяване на инвестиции, каквито например са ВЕИ–дружествата. Настояваме предприетите действия за прехвърляне на текущата печалба да бъдат ограничени, а Министерство на енергетиката да изготви отчет за извършените финансови трансфери и мерки за запазване финансовата стабилност на държавните дружества" се казва още в позицията.

Ако се обсъжда реструктуриране на БЕХ, според синдиката, е допустимо само предоставяне на акции до 15% на борсата, като държавата запази мажоритарните си дялове.
От КНСБ настояват концепциите за преструктуриране на държавните дружества в енергетиката да бъдат обсъдени на браншово ниво, преди да се планират конкретни административни действия.

Енергетиците предупреждават, че приетият мораториум върху цените на електрическата енергия има тежки последствия за сектора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив