14 Май 2024, 20:03 Днес (11) | Вчера (12)

Нова застраховка плаща директно разходите за лечение

17 Април 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

ДЗИ вече директно ще плаща на болниците сметките на клиентите си със здравни застраховки, съобщи Ирина Пейчева, директор "Групови застраховки и презастрахователна дейност" в държавното дружество.

Досега сключилите полици срещу здравен риск си плащаха извършените им болнични манипулации и после ДЗИ им възстановяваше разходите. "Тази възможност продължава да съществува, но тя е по-подходяща за хора, които са склонни към по-малък здравен риск", обясниха от застрахователя. Новата услуга се казва "Доверена болница" и ще стартира на 1 май, засега само в София, в Първа градска болница. Месец по-късно програмата започва и в други градове на страната.
Основен плюс на новата възможност е, че пациентът не се ангажира с плащането на сметките - това става дейност на застрахователя. Недостатък е, че подобен тип договори ще се сключат с ограничен брой лечебни заведения и специалисти.
При схемата "Пълно или частично възстановяване на разходите за лечение" хората могат да избират сами болницата или лекаря, но се натоварват с намирането на средства, с които да платят разходите, които в някои случаи са доста крупни суми. От своя страна застрахователната компания възстановява тези разходи в рамките на 15 дни, след проверка и одобрение на представените документи. "Когато сметката от болницата надхвърли договорения лимит между ДЗИ и клиента, последният заплаща само разликата, и то ползвайки отстъпки между 10 и 15%" обясниха от дружеството.
"Изборът на застрахователна сума е съществена част при сключването на здравна полица. При сегашните условия най-удачно е изборът на такава сума да е между две и три хиляди лева. Това означава плащане на годишна премия от 100-150 лева", обясни Емилиян Кунчев, ръководител сектор "Здравни застраховки". От ДЗИ разясниха, че сключването на здравна застраховка от една страна покрива допълнителни рискове, които не се плащат от здравната каса, а от друга страна, спестява време на клиентите в оздравителния процес. Все още обаче цената на тази полица си остава скъпа - около 5% от застрахователната сума, тъй като липсва достатъчна икономия от мащаба.
Здравната полица покрива четири вида разходи. Първият е за прегледи и изследвания и заплаща разходи до 10% от застрахователната сума. При втория вид покритие се изплащат медицински разходи - отново до 10 на сто от застрахователната сума. "Разходи за болничен престой" е третото покритие и то възлиза на 1% от лимита по полицата на ден. Ако се наложи операция, застрахователят изплаща до 100% от застрахователната сума.
Общият премиен приход на всички дружества, предлагащи тази застраховка за 2000 г. е бил около 1.1 милиона лева, от които около 60% се падат на ДЗИ. За 2001 г. дружеството отчита приход по този вид полица от 681 хиляди лева.
Покритие на индивидуална здравна застраховка при застрахователна сума от хиляда лева*
- Разходи за прегледи и изследвания - до 10% от застрахователната сума, или до 100 лева
- Разходи за медикаменти - до 10% от застрахователната сума, или до 100 лева
- Разходи за болничен престой на ден - до 1% от застрахователната сума, или до 10 лева на ден
- Разходи за операция - до 100% от застрахователната сума, или до 1000 лева
* при годишна застрахователна премия от 50 лева

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив