28 Март 2024, 21:32 Днес (11) | Вчера (12)

Нова категоризация на хотели и заведения, слагат звезди и на къмпингите

05 Август 2015 17:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2015, 15:28
Под лиценза на creativecommons

От днес местата за хранене и настаняване се категоризират по нова наредба. За пръв път ще има минимални изисквания и за къмпингите и къщите за гости

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след редовното заседание на Министерски съвет.

С наредбата, приета от Министерски съвет се въвежда задължително изискване за наличие на единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите. Така туристите ще бъдат максимално улеснени при необходимост от бърза или спешна помощ.

Имотите по курортите вече ще се делят на две - клас А и клас Б.

На клас А ще отговарят хотелите, вилите, а Б ще са къщите за гости, единичните апартаменти и ресторантите.

За хотелите с по 4 и 5 звезди се вдигат изискванията, свързани с комфорта на туриста. Фиксирани са размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др. За ниския клас обаче изискванията падат.

За пръв път ще има минимални изисквания за къмпинги, палатки, бунгала и къщи за гости, обяви Ангелкова.

Палатките ще имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м (за къмпинг категория "три звезди"), 40 кв. м (за "две звезди") и 32 кв. м (за "една звезда"). Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

По думите на министъра се премахва  изискването за бързина на сервирането в заведенията.

За първи път в България се въвежда и регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости. Посетителите на хостели ще получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и други услуги. При апартаментните туристически комплекси по-специфичните изисквания са свързани с изграждането на обекта и неговото ползване.

Обзавеждането в местата за настаняване ще е решение на собственика за повече конкурентност, са решили министрите. Новата наредба предполага възможността 15% от стаите да не отговарят на изискванията за категорията на хотела, стига гостите да са предварително уведомени.

Ведомството дава 6 месеца гратис на хотелите и заведенията да се прекатегоризират. Къщите за гости ще са с по една или две звезди, като ще има глоби, ако срокът за прекатегоризиране не се спази.

Стана ясно, че КЗП ще осъществява контрола засега, а след 6 месеца почват проверките изпълнени ли са новите условия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив