02 Май 2024, 04:53 Днес (0) | Вчера (0)

Нова наредба за контролните точки влиза в сила от 4 февруари

24 Януари 2013 16:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2013, 16:05

От 4 февруари влиза в сила Наредба за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, както и списъка на нарушенията, при извършването на които се отнемат контролни точки.

Документът регламентира и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, съобщават от ГД „Национална полиция“.
Наредбата е обнародвана в Държавен вестник, бр. 1 от 4 януари 2013 г. и е приета в изпълнение на мерките, заложени в Плана за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, приет на заседание на Министерския съвет на 8 октомври миналата година.

На базата на обстоен анализ в новата наредба е редуциран броят на нарушенията, за които се отнемат контролни точни. Акцентът е поставен върху онези нарушения, които в най-голяма степен влияят пряко върху безопасността на движението - шофирането след употреба на алкохол, особено ако нарушението е повторно; превишаване на скоростта с над 50 км/ч; управление на спряно от движение МПС и др.

Новите моменти в наредбата са съобразени с промените в ЗДвП и са свързани с отнемането на контролни точки при неспазване на изискванията за превозване на деца и неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека.

С тези промени се цели дисциплинирането на онези водачи, които пряко застрашават живота и здравето на другите участници в движението.
Съгласно наредбата на водач, който притежава т.нар. „златен талон”, няма да се отнемат контролни точки при налагане на назание за нарушение, освен за употреба на алкохол.

С влизането в сила на новата наредба се облекчава режимът за издаване на разрешения за провеждане на допълнително обучение на водачите на МПС за възстановяване на отнети контролни точки. Заявленията и придружаващите ги документи ще се приемат в структурните звена на „Пътна полиция“ при СДВР и ОДМВР по адрес на учебния кабинет, където ще се провежда обучението, а не в Главна дирекция „Национална полиция”.
Готовите разрешения ще се получават в Главна дирекция „Национална полиция” от управителите на учебни форми или упълномощени от тях лица. Те ще бъдат издавани за срок от 5 години, вместо за досешния 2-годишен срок. Разрешенията по подадени заявления след обнародване на Наредбата /04.01.2013 г./ също ще бъдат с 5-годишен срок.

Предстои регистърът с издадените разрешения да бъде публикуван на интернет-страницата на ГДНП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив