28 Април 2024, 20:51 Днес (0) | Вчера (0)

Нова наредба ще организира движението по пътищата с пътни светофари

27 Март 2024 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2024, 16:51

Очакванията са да има по-добра организация на движението по пътищата при използването на светлинни сигнали

Проект на Наредба за организиране на движението по пътищата с пътни светофари е публикуван за обществено обсъждане в правителствения портал за обществени консултации. С проекта на нормативния акт се определят условията, редът, местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари при организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, видовете светлинни сигнали, които се използват за регулиране движението на пътните превозни средства и на пешеходците, както и продължителността на междинните времена, преходните интервали, разрешителните сигнали и цикълът на светофарните уредби.
Проектонаредбата определя единен размер и вид на трисекционния пътен светофар за регулиране на движението на велосипедисти. По-малкият диаметър, определен за светофарните секции на светофарите за регулиране на движението на велосипедисти, ще намали възможностите за объркване на шофьорите при възприемане на светлинните сигнали.
Създава се  възможност за комбинирано регулиране на пешеходци и велосипедисти, с оглед редуциране на евентуалния брой на използваните светофари.
Въвеждат се допълнителни светлинни секции с мигаща жълта светлина за повишаване на вниманието на водачите при извършване на ляв завой и при извършване на десен завой, когато трябва да пропуснат друг участник в движението (при пресичане на трамвайна, велосипедна и/или пешеходна инфраструктура).
Въвеждат се изисквания, които улесняват използването на бутоните за пресичане по дадено направление от хора със зрителни увреждания, като се създава възможност за предоставяне на допълнителна информация чрез тактилни знаци и/или брайлово писмо.
Определя се височината на инсталиране, както и функционалностите на бутоните за пешеходци; включена е забрана за използването на зелен и червен цвят на светлината, излъчвана от бутоните, за да не предизвиква объркване на участниците в движението.
Въвежда се изискване звуковият сигнал, придружаващ разрешителния сигнал за пресичане, да има различен звук и/или различна продължителност на звука и/или на паузата в различните посоки на пресичане, което ще доведе до по-добра ориентация на хората със зрителни увреждания при пресичане на кръстовище.
Подобрява се видимостта на светлинните сигнали на пътния светофар, като се допуска околовръстната ивица на контрастния екран да бъде оцветена освен в бял и в жълт цвят.
Въвежда се възможност стълбовете и конзолите, на които се монтират пътните светофари, както и средствата, използвани за закрепването им, да бъдат в жълт цвят, което подобрява тяхната видимост.
Нов алгоритъм ще определя необходимостта от въвеждане на отделен разрешителен сигнал за регулиране на движението на пътните превозни средства, завиващи наляво.
Очаква се наредбата да осигури по-добра организация на движението по пътищата при използване на светлинни сигнали за регулирането му. Срокът на общественото обсъждане е до 25.04.2024 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив