20 Април 2024, 06:10 Днес (0) | Вчера (10)

Нова платформа помага на български стартъпи с финансиране

01 Октомври 2021 16:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2021, 14:28

Иновативни терапии за здравето, смарт кучешки нашийници, премиум ядково сирене и крафт пивоварна са първите отличени концепции

Финансиране до 50 000 евро, консултации за развитието на бизнеса и контакти с потенциални партньори на глобално ниво могат да получат български стартиращи компании благодарение на новосъздадената платформа 5х Labs. Зад идеята стоят част от съоснователите на първите инвестиционни фондове за рисков капитал у нас - NEVEQ 1 и NEVEQ 2 и първите инвестиционни фондове в България, които действат на принципа на инвестиционна платформа с отворена капиталова структура – Neo Ventures и Neo Gravity. Те обединяват в мрежа десетки "бизнес ангели” и експерти у нас и в чужбина, които избират дали да се включат и да помогнат на конкретен стартъп, открит от 5x Labs.

Зад инициативата застава и международната консултантска компания EY (Ernst & Young), която ще подкрепя предприемачите с менторинг и професионални съвети в сферата на данъците, правото, корпоративните финанси и отчетността. Това е възможно, благодарение на програмата EYnovation™, която помага на стартиращите и бързо развиващите се български компании да развият финансовите си процеси и да се подготвят за изискванията на международните пазари.
Подборът на стартъпите се извършва в две фази – предварителен преглед и официално представяне на 5 избрани стартиращи бизнеса от създателите им пред 5-членно жури. Според регламента съставът на журито не е постоянен и то се събира в съответствие с тематиката на презентираните проекти. Критериите за оценка обаче са твърди и са разработени в съответствие със специална методология. Те позволяват прецизна оценка на стартъпите по няколко фактора: ясно стойностно предложение, възможност за разрастване, установен модел за повторяеми приходи, влияние върху пазара, конкурентно предимство, опит на екипа и наличие на предишни инвеститори. Максималното финансиране, което могат да получат участниците е 50 000 евро, като то може да варира според нуждите и перспективите пред съответния бизнес. При успешно представяне, журито може да вземе решение да подкрепи повече от един участник в съответния кръг.
Отличените от 5х Labs стартъпи вече са четири. Два от тях - Cheese the Queen и  Sofia Electric Brewing Co, са производители на висок клас gourmet продукти с международен пазар – ядкови сирена и крафт бира. Третата подкрепена концепция е за хипербарна кислородна терапия в комбинация с биотехнологии , които да се използват в здравеопазването и wellness индустрията. Журито на 5x Labs отличи и компанията DoggoCollar, която пък ще предлага на международния пазар смарт нашийници за кучета, които събират различни данни за домашния любимец като хранителни навици и активност и имат вграден GPS.
Следващата 5х Labs презентационна сесия на пет номинирани стартъпа пред 5-членно жури ще се проведе в края на годината, а предварителната селекция е постоянно отворена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив