19 Април 2024, 21:46 Днес (10) | Вчера (11)

Нова семантична база данни дава цялостен поглед върху даннитe

20 Декември 2016 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2016, 12:18

"Онтотекст" официално пусна на пазара осмата основна версия на своята семантична графова база данни GraphDB

Осмата версия на софтуерното решение вече е официално на пазара. GraphDB се използва от организации като медийната група BBC, научното издателство The IET, Националния архив на Великобритания и др.

Българската компания за семантичен софтуер "Онтотекст" официално пусна на пазара осмата основна версия на своята семантична графова база данни GraphDB. Тя е сред най-популярните семантични софтуерни решения в света и се използва за управление на данните и създаване на по-богати връзки между тях от водещи международни организации. Новата осма версия е достъпна за свободно сваляне от уебсайта на компанията. GraphDB 8 дава на компаниите и организациите холистичен поглед върху данните, които генерират, позволявайки превръщането на всякакви типове данни в т. нар. свързани данни (linked data). По този начин те могат да се възползват от вече съществуващите информационни масиви, извличайки нови връзки и повече стойност от тях. В крайна сметка се получава цялостен 360 - градусов поглед върху съхраняваните в компанията данни.

"С GraphDB 8 правим нова стъпка при технологиите за управление на данни, улеснявайки клиентите ни да използват авангардни технологии като графови бази данни и семантичен софтуер. Осмата версия отразява нашия ангажимент да подкрепяме клиентите си по най-ефективния начин и да им помагаме да се позиционират успешно в епохата на знанието”, заяви Атанас Киряков, изпълнителен директор на "Онтотекст".

GraphDB е предпочитаната семантична база данни от много водещи организации в сферата на медиите, издателския бизнес, науката, културното наследство, държавната администрация и много други сегменти, защото им позволява да използват пълноценно натрупаното знание. Платформата е избрана от медийни групи като BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научни издателства като The ΙΕΤ, корпорации като AstraZeneca и Raytheon, както и институции като Националния архив на Великобритания и The British Museum.

Новата осма версия на GraphDB позволява на организациите едновременно да запазят установените практики за управление на своите данни и да интегрират всички аспекти на знанията като свързани данни. По този начин се подобряват откриваемостта, достъпът до данните и техният анализ. GraphDB 8 разполага с нов инструмент за извличане, преобразуване и въвеждане (ETL) на данни – OntoRefine. Това е вградена и доразвита библиотека с отворен код от висок клас, която превръща таблични данни във взаимосвързани графични данни чрез интуитивен потребителски интерфейс. От техническа гледна точка, GraphDB използва най-новата версия на широко - разпространената рамка с отворен код Eclipse RDF4J (бившата Sesame), която гарантира най-висока степен на надеждност, скалируемост и поддръжка.

Възможностите на GraphDB 8 са илюстрирани на уебсайта за отворени данни и новинарско съдържание FactForge.net, който включва над 1 милиард факти от автентични източници на данни (DBPedia, Geonames, WorldFacts, WordNet, Panama Papers, GLEI и др.), както и онтологии като Financial Industry Business Ontology (FIBO).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив