28 Юни 2024, 09:55 Днес (0) | Вчера (4)

Нова стратегия на Унгария цели да криминализира бежанците

14 Септември 2015 14:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2015, 11:30
Под лиценза на creativecommons

Унгарското правителство ще приложи две мерки през следващата седмица, за да предотврати влизането на имигранти на територията на страната, предаде "Евроактив", позовавайки се на публикации в унгарските медии

Виктор Орбан ще обяви извънредно положение в мирно време без оглед на острата реакция, която се очаква да предизвика това решение от страна на ЕС.

Втората мярка са промени в наказателния кодекс на Унгария, които ще позволят на граничните власти да връщат имигрантите в Сърбия, ако те нямат шенгенска виза. Дори имигрантите да поискат да подадат молба за предоставяне на бежански статут на границата, те отново ще бъдат връщани в Сърбия с претекста, че би следвало те вече да са поискали убежище от Белград.

Оправдание за това решение е фактът, че Европейската комисия вече определи Сърбия като "сигурна страна", за да предотврати наплив в Европа на имигранти от самата балканска държава.

Според унгарските власти Белград е длъжен да задържа и приема бежанците на територията си, ако не иска да изгуби статута си на страна - кандидат за членство в Европейския съюз.

Ако все пак бежанците влязат на унгарска територия нелегално, действието им ще бъде криминализирано. Прескачането и нанасянето на щети върху оградата по унгарско-сръбската граница, която ще бъде завършена до две седмици, ще бъде повод за повдигане на обвинения срещу извършителите. В този случай имигрантите ще бъдат поставяни под "домашен арест" в лагерите.

В нарушение на европейските закони е решението, според което обвинените имигранти няма да имат право на преводачи в съда, документите им няма да бъдат превеждани, както и обвиненията и присъдите им.

Не се предвижда различно отношение към непълнолетните бежанци, а обжалванията веднага ще бъдат отхвърляни.

От този момент бежанците ще имат криминално досие, заради което ще им бъде отказван достъп до шенгенското пространство за период от 10 години.

Включването на бежанци в информационната система за криминални престъпления на шенгенското пространство би било бъде крещяща злоупотреба с инструмента, пише "Евроактив". Реализирана. новата стратегия ще наруши голяма част от законите в международното право.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8297
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив