19 Април 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (11)

Нова схема ще насърчава заетостта в общини с висока безработица и пострадали от бедствия

25 Юли 2012 14:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2012, 14:44

Схемата се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", финансирана от Европейския социален фонд

Агенцията по заетостта стартира нова схема за насърчаване на заетостта, при чието изпълнение ще се дават предимства на работодатели от общините, пострадали при бедствия, и тези с равнище на безработица над 50%.

 

Схемата се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", финансирана от Европейския социален фонд. Бюджетът й е 80 млн. лв. Срокът на изпълнение е 2012-2014 г.

Предвижда се по нея 10 000 безработни да получат посреднически услуги, а от тях 9 000 да бъдат включени в обучение и заетост. Очаква се 30% от наетите по програмата да запазят работното си място след приключване на проекта.

Кандидатстването по схемата продължава до 15 август.  В нея могат да участват работодатели от реалния сектор, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на дейности в селското, горското и рибното стопанство, и работодатели - общини (директно или чрез общински предприятия), и структури на държавната администрация, които заявяват работни места в осъществявани от тях дейности.

Целта на схемата е да насърчи работодателите да осигурят заетост на регистрирани безработни лица, като приоритетно се включват хора от уязвимите групи на пазара на труда: с ниска професионална квалификация и недостиг на умения; с ниско образование; от етническите малцинства и трайно безработни лица, уточняват от Агенцията.

Ще се инвестира в знанията и уменията на наетите безработни, като по време на заетостта, чрез наставник им бъде осигурено обучение по ключови компетентности, необходими за адаптиране към условията на новата работа.

За първи път по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се дава възможност на работодателите от реалния и публичния сектор да получат пълна субсидия за възнагражденията на всяко наето безработно лице. Периодът е от 6 до 12 месеца. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор – 380 лв. Освен заплатите и осигуровките, ще се стимулират наставниците. Те ще получават за период от шест месеца 50% от минималната работна заплата. Работодателите осигуряват по един наставник от своя персонал на всеки десет наети по схемата лица.

"Подкрепа за заетост" ще се реализира на територията на всички области и общини в страната. Работодателите могат да заявят работни места в бюрата по труда, на чиято територия се разкрива работното място.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив