06 Май 2024, 20:16 Днес (0) | Вчера (1)

Нови пунктове за европейски здравни карти започват работа в София и Силистра

09 Октомври 2013 14:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2013, 15:03
Под лиценза на creativecommons

Право да ползват европейската карта имат само здравноосигурените с непрекъснати здравноосигурителни права

Два нови офиса за изработване и доставка на европейски здравни карти започват работа в столицата и в Силистра, съобщи пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Пунктовете, които се намират на ул. "Коломан" № 1 (ОСК "Славия", офис 21) в София и на ул. "Добруджа" № 8 в Силистра, ще работят от понеделник до петък от 10 до 16 ч. 

Европейската здравноосигурителна карта е документ, който важи у нас след приемането ни в ЕС. С нея граждани на съюза могат да се ползват от спешна и неотложна медицинска и дентална помощ във всички държави-членки, както и в страните от Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, също и в Швейцария.

Издадените от нашата здравна каса такива карти са единствените, които се признават и в Македония. Право да ползват картата имат само здравноосигурените с непрекъснати здравноосигурителни права. 

Целта на картата е да съкращава и опростява бюрократичните процедури, тъй като замества голям брой формуляри, които преди са се подписвали при пътуване в рамките на ЕС. От 2008 г. данните се пренасят и електронно, така че да се съдържа максимално подробна информация за пациентите при спешен случай.

Достатъчно е притежателят на картата да я представи на лекаря или здравното заведение. Заплащането за оказаната му помощ в повечето случаи става чрез местна здравноосигурителна институция, която впоследствие се реимбурсира от националната каса на пациента. За целта обаче трябва да се отиде в болница с договор с местната каса.

За българите европейската здравна карта важи за една година за възрастните и до навършване на пълнолетие при децата, за пенсионери - десет години, а за хора с увреждания - до срока на валидност на решението на ТЕЛК. Заявления за издаване на европейска здравна карта се приемат в клоновете на ДСК в цялата страна, като пълният списък е публикуван на сайта на НЗОК. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив