23 Април 2024, 12:19 Днес (4) | Вчера (13)

Нови съдебни дела заваляха срещу Porsche

16 Август 2013 12:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2013, 12:41
Под лиценза на creativecommons

През 2008 г. Porsche разтърси финансовите пазари, като неочаквано оповести, че чрез тайно изкупуване на акции и опции върху акции е придобила контрола върху над 70 на сто от Volkswagen

Фондовте, сред които са гиганти като Elliott International LP и Perry Partners LP, съдят Porsche за сумата от 1 810 милиона евро - загуби, предизвикани от това, че компанията е направила опит за покупката на мажоритарен пакет във Volkswagen, въпреки че преди това е отрекла официално да има интерес към такава сделка

Рorsche Automobil Holding е изправена пред нов съдебен ход от хеджфондовете, които искат компанията да им възстанови загуби за милиарди евро, реализирани докато производителят на спортни автомобили се опитваше да купи Volkswagen AG.

Фондовте, сред които са гиганти като Elliott International LP и Perry Partners LP, съдят Porsche за сумата от 1 810 милиона евро - загуби, предизвикани от това, че компанията е направила опит за покупката на мажоритарен пакет във Volkswagen, въпреки че преди това е отрекла официално да има интерес към такава сделка, съобщават медиите.

Това е трети искот този характер срещу Porsche.

Две подобни дела бяха спечелени от дружеството в германските съдилища през миналата година. Сега обаче искът е заведен в специализирания съд за антитръстови производства и картели в Хановер.

 Според адвокати, новото дело, дори да не успее, ще даде силен правен аргумент на ищците с експертното тълкуване на случая от съда. Porsche е преследвана в продължение на години от инвеститорите, но засега успява да се защити срещу твърденията, че е манипулирала акциите на Volkswagen, за да ги продаде по-скъпо.

Опити за завеждане на дела има и в други държави. Миналия месец компанията спря такъв във Великобритания.

През 2008 г. Porsche разтърси финансовите пазари, като неочаквано оповести, че чрез тайно изкупуване на акции и опции върху акции е придобила контрола върху над 70 на сто от Volkswagen. Новината принуди много инвестиционни и хедж фондове, които спекулираха с ценните книжа на най-големия европейски автомобилен производител, да започнат трескаво да ги изкупуват, за да покрият позициите си.

Само за няколко дни цената на акциите тогава надхвърли 1000 евро, превръщайки за кратко Volkswagen в компанията с най-голяма пазарна капитализация в света и нанасяйки на тези фондове загуби за милиарди евро. Едновременно със скока на акциите обаче шефовете на Porsche продали на късо акции на Volkswagen, залагайки, че те ще паднат, след като се оказа, че тяхната компания ще бъде погълната, а не обратното.

 

Това твърдят инвеститорите, завели исковете, което означава че мениджърите са манипулира пазара за лична облага. Именно рисковете, свързани с висящи съдебни дела, са причината Volkswagen за момента да се въздържи от първоначалните си планове за сливане с Porsche.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив