25 Април 2024, 09:25 Днес (1) | Вчера (12)

Новите регулации могат да намалят вероятността за други финансови кризи, според Бен Бернанке

21 Март 2015 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2015, 11:10

Бившият шеф на ФЕД изрази по-слаб оптимизъм за перспективите пред Европа да подобри икономиката чрез монетарна политика

Усилията за укрепване на регулаторния надзор на финансовите институции в САЩ след разгрома през 2008 година могат да направят бъдещите кризи по-малко вероятни, или поне по-малко тежки, ако все пак те се случат, заяви снощи бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, цитиран от БНР.

Никой не знае къде ще бъде нанесен следващия удар, отбеляза той пред банкери на конгрес в мексиканския курорт Акапулко. Човекът, който преведе Федералния резерв през най-тежката финансова криза от 1929 година насам и който е експерт по "Голямата депресия", каза, че е невъзможно да се изключи възможността за бъдещи кризи. Надявам се, че ние няма да бъдем подложени на подобно ново изпитание, допълни Бернанке.

Стъпки като подлагане на големите банки от страна на Фед на "стрес тест" за оценка на риска следва да намалят вероятността от нова криза или поне да смекчат потенциалното по-широко икономическото въздействие, ако подобна криза все пак се случи, смята той.

Според него Федералният резерв сега има повече средства за мониторинг на финансовата система.

Бернанке, който бе начело на централната банка на САЩ през периода 2006-2014 година, не даде свое мнение кога е най-вероятно Федералният резерв да започне да повишава краткосрочните си лихвени проценти от текущите почти нулеви нива. Той само посочи, че комуникационните усилия на банката могат да означават много за нестабилността на финансовите пазари, предхождаща първото увеличение на лихвите и инвеститорите могат да предприемат "възходящо рали на облекчението" (силен риск-апетит на финансовите пазари) след като лихвените проценти бъдат вдигнати.

Бернанке също така изрази предпазлив оптимизъм, че т.нар. "Абеномика" - икономическата програма на японския премиер Шиндзо Абе, предназначена да измъкне Япония от дефлацията и да осигури стабилен дългосрочен икономически растеж, може да доведе до позитивни резултатите.

В същото време Бернанке изрази по-слаб оптимизъм по отношение на перспективите пред Европа за подобряване на икономиката чрез монетарна (парична) политика, като отбелязва, че новата програма на ЕЦБ за покупки на държавни облигации не разполага с фискална подкрепа и започна да се прилага твърде късно. Освен това, той визира и проблемите с Гърция.

Ако усилията в Япония и Европа не успеят да благоприятстват потреблението и не доведат до икономическо подобрение, Фед на САЩ ще се изправи пред допълнителни насрещни ветрове, предупреди Бен Бернанке.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив