29 Март 2024, 08:33 Днес (0) | Вчера (11)

Новите шофьори могат да карат автомобили по-мощни коли, но само придружител

28 Януари 2019 09:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2019, 09:20

Друга новост - на водача му се забранява да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство, без да са конкретно изброени

Кандидат-шофьорите ще решават тестове, а поведението и възприятията им ще се проверяват чрез видеоклипове по време на теоретичния изпит за книжка. Практическият изпит пък ще се провежда на учебна площадка (полигон), както и по пътища в и извън населените места. Това е една от промените, които са записани в проекта за нов Закон за водачите на моторни превозни средства, който е публикуван за обществено обсъждане, предаде Дарик. Теоретичният и практическият изпит ще се провеждат на български език, а когато кандидатът не владее нашия език се допуска използването на преводач.
 Теоретичният изпит обхваща проверка на знанията на кандидата за правилата за движение по пътищата; устройството на превозното средство, повреди, оборудване, безопасно слизане и качване; основни понятия за пътя и основни характеристики на различните видове пътища; основните принципи за спазване на дистанция, спирачен път и поведението на превозното средство при различни метеорологични и пътни условия; рискови фактори за шофирането, свързани с пътните условия и най-вече при промяна на времето или смяната на деня и нощта; общите правила и изисквания по отношение на необходимите документи за управление на моторно превозно средство, поведение при пътнотранспортно произшествие и оказване на първа долекарска помощ на пострадалите и др.
 При практическия изпит ще се проверяват и оценяват поведението, способностите и уменията на кандидата по отношение на използването на защитно облекло за категориите, за които се изисква; подготовката и техническата проверка на превозното средство; спазването на правилата за движение при управление; извършването на безопасни маневри при управление;  възприемането на опасностите по пътя, реакциите на кандидата, както и поведението му спрямо другите участници в движението и др.
 Нов водач, придобил правоспособност за управление на МПС от категория В или В1, през първите шест месеца може да управлява автомобили с мощност до 50 kW. Ако возилото е с по-голяма мощност - може да шофира само с придружител, който има поне 5 години стаж за категориите В1 или В. На младите водачи се забранява също да карат между 22.00 и 6.00 ч. сутринта без придружител, обобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).
Въвеждат се изисквания и за придружителя - той не може да е употребил наркотици или да е с над 0,5 промила алкохол. Освен това не трябва да е бил наказван с лишаване от правоуправление в последните 5 години, става ясно от проектозакона за движение по пътищата.
В периода от 15 ноември до 1 март превозните средства до 3,5 тона трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 мм. За по-тежките камиони не е записано задължително използване на гуми за зимни условия, а само, че трябва да са оборудвани с гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. За тях са задължителни и веригите за сняг за задвижващите колела.
В новия проектозакон се въвеждат и по-ясни разписания и за пожарогасителите в превозните средства. Те трябва да имат пломба, която да удостоверява, че не са били използвани, маркировка за съответствие с одобрени национални стандарти, както и надпис, указващ максимално разрешения срок на годност за употреба.
Въвежда се ново понятие - "мобилни устройства за комуникация". "На водача на пътно превозно средство е забранено да използва мобилни устройства за комуникация по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на мобилното средство без участие на ръцете му", пише още в проекта. Новото е, че на водача му се забранява да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство, без да са конкретно изброени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив