19 Април 2024, 09:44 Днес (3) | Вчера (11)

Новият здравен модел - идеи и въпроси

13 Септември 2018 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2018, 16:14

Експерти критикуват подадената информация за новия здравен модел

Не виждам какво ще се подобри в системата с демонополизация на Касата. Това заяви в предаването "12+3" по БНР Румяна Тодорова – бивш директор на НЗОК. Според нея в Касата няма контрол, защото той е бил иззет. За някои е по-добре да не се контролира системата, добави тя и подчерта, че за да има контрол, трябва да се промени нормативната база.

По повод предложението за въвеждане на задължителна здравна застраховка, Тодорова коментира: "Докато не видя един стройно разписан материал със съответните разчети, не си избирам нищо. Имам хиляди въпроси към така предложените проекти. Първият ми въпрос е как се стигна до цифрата 700 лв. Има пътеки, които струват и по 10 хил. лв. Това средна стойност на масовите пътеки ли е? Второ – как се стигна до 12 лв. вноска? Може би толкова й трябва на здравната система, за да си върже някакъв бюджет. Тези 12 лв., които ще се дадат на застрахователите, какво ще покрият? Държавата казва – ние можем да ви дадем 580 лв., а оттам нататтък се оправяйте. Звучи много неприятно". Тодорова посочи и дуги неясни въпроси, като какво ще се прави с извънболничната помощ, добре разписани ли са пътеките и ще останат ли като алгоритъм за финансиране и за качество.

Според д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, "всяка една реформа или смяна на модел се прави в интерес на хората, в центъра за слага пациентът, а оттам нататък гледаме с какъв инструментариум ще отговорим на това всички граждани да имат равен достъп до качествено здравеопазване. Това обаче като тръгнем да го гледаме с инструментариума, който ни се предлага – никъде не го видях, а напротив. Там виждам затрудняване на достъпа на всички граждани до здравеопазване и то този път затруднението ще бъде финансово. Ако това влезе в сила, виждам как хората ще стоят по къщите си и поради липса на средства ще си умрат тихичко, защото никой не може да извади такива суми. Моделът застрашава и по-малките болници".

Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" призова всички участници да се включат в дискусиите: "Сега е моментът всеки експертно да надрасне своите лобистки виждания и да може да помогне за запазване на системата. Ние сме в дъното в момента. За съжаление, някои имат интерес статуквото да се запази. Това в момента не е в интерес на пациентите". Според нея държавата трябва да разработи модел за допълнително осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив